Reklama:

Ničení ruské logistiky: Politolog Kraus vysvětlil cíl ukrajinských úderů v Kursku

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 22. 8. 2024

Zahraniční zpravodajství: Ukrajinské jednotky na západoruském území dosáhly výrazného úspěchu, když ovládly přes 1250 kilometrů čtverečních a 92 obcí v Kurské oblasti, uvedl v úvodu týdne ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinci nyní efektivně narušují ruskou logistiku a jejich ofenziva komplikuje postup ruské armády na východní frontě. K aktuální situaci poskytl pro ŽivotvČesku.cz komentář bezpečnostní expert a politolog Josef Kraus, který zdůrazňuje dopad překvapivé operace na ruské vojenské plány.

Reklama:

Ukrajinská operace na ruském území narušuje ruskou obranu

Během srpna zahájily ukrajinské ozbrojené síly nečekanou operaci v Kurské oblasti na západě Ruska. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského ukrajinské jednotky ovládly více než 1250 kilometrů čtverečních a 92 obcí v této oblasti, což výrazně narušilo ruskou obranu a vedlo k evakuaci tisíců civilistů. Jde o krok, který byl oznámen během Zelenského projevu k ukrajinským velvyslancům a ukazuje na schopnost Ukrajiny efektivně zasahovat do logistických operací ruské armády​.

Reklama:

Ničení logistických tras oslabuje ruskou frontu

Josef Kraus, politolog a vedoucí oboru Bezpečnostní a strategická studia Masarykovy univerzity, vysvětluje, že jedním z hlavních vojenských cílů této operace je narušení ruské logistiky.

"Ukrajinci efektivně likvidují logistické zázemí agresora, ničí mosty a narušují zásobování, což Rusku výrazně komplikuje přesuny vojenského materiálu a živé síly," uvedl pro ŽivotvČesku.cz. Podle Krause to Rusům způsobuje nejenom ztráty v oblasti materiálu, ale také nutí jejich síly přeskupovat se, čímž oslabují své aktivity na východní frontě. Tím je tak do jisté míry »eliminován« dosavadní postup.

Ukrajinská ofenziva má politický a vojenský rozměr

Prezident Zelenskyj v úvodu týdne také uvedl, že vojenská operace překračuje takzvané »červené čáry«, které si Rusko stanovilo jako nepřekročitelné, což mění dynamiku války a posiluje ukrajinskou morálku i pozici na mezinárodní scéně. "Svět vidí, že odvaha a soulad Ukrajiny a jejích partnerů mohou přinutit Rusko ke spravedlivému míru," řekl Zelenskyj ve svém projevu.

Ruská reakce a budoucí vývoj

Podle Krause se nyní Rusko soustředí na vytlačení ukrajinských jednotek ze svého území, což ovšem oslabuje jejich síly na frontě v Donbasu. "Rusové budou v následujících týdnech nuceni věnovat veškeré své síly operacím v Kurské oblasti, což může vést ke zpoždění jejich ofenzivních plánů na východě Ukrajiny," dodal pro ŽivotvČesku.cz Kraus.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: