Reklama:

Když jste Rus a honí vás ukrajinský dron, tak ho nikdy nechytejte. Záběry z kamery ukazují, jak je to smrtelně rizikové

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 5. 10. 2024

Zahraniční zpravodajství: Armáda diktátora Vladimira Putina by měla být na pozoru. Šéf Kremlu dříve během setkání s novináři uvedl, že na Ukrajině každý měsíc padne pět tisíc ruských vojáků. Skutečné počty však mohou být ještě vyšší. Ukrajinci, s trochou nadsázky řečeno, k tomu používají »speciální dronové triky«, jak naznačují záběry z kamery, které přesdílel účet na platformě X s názvem Dárek pro Putina. Pro ŽivotvČesku.cz ohledně využívání dronů v boji poskytl komentář vedoucí oboru Bezpečnostní a strategická studia a politolog Josef Kraus z katedry politologie Masarykovy univerzity.

Reklama:

Pokud jde o aktuální stav na bojišti, tak Ukrajina i Rusko v pátek informovaly o dalších nočních útocích nepřátelských dronů. Podle ministerstva obrany v Moskvě armáda ze čtvrtka na pátek sestřelila celkem 18 ukrajinských dronů. Ukrajinské letectvo naopak ráno uvedlo, že ruské síly v noci použily celkem 19 dronů k útokům na ukrajinskou infrastrukturu.

Gubernátor ruské Voroněžské oblasti napsal, že ukrajinský dron, který zneškodnila ruská armáda, zasáhl prázdnou nádrž ve skladu pohonných hmot v jeho regionu a na místě vypukl menší požár. Šéf správy ukrajinské Záporožské oblasti Ivan Fedorov sdělil, že ruské jednotky za den provedly 493 úderů na deset obcí v jím spravovaném regionu.

Reklama:

Výše popsané jasně vypovídá o tom, že dronové operace jsou ve válce na Ukrajině zastoupeny v hojné míře. Účet na platformě X Dárek pro Putina přinesl nejnověji záběry, jak to vypadá přímo v akci, a to s doporučením, že »když jste Rus a honí vás ukrajinský dron, tak ho nikdy nechytejte. A když už ho chytíte, tak ho zase rychle zahoďte, jinak...«.

Redakce ŽivotvČesku.cz upozorňuje, že jde o drastické záběry, které nejsou vhodné pro děti a osoby citlivé »na ztráty v řadách ruských ozbrojených sil«.

"Ukrajinská armáda využívá širokou škálu dronů, od malých komerčních modelů až po větší vojenské verze, což umožňuje levné a rychlé nasazení v boji. Jde o drony, často pořízené prostřednictvím crowdfundingových kampaní, které jsou vybaveny improvizovanými výbušninami a používají se k přesným úderům na nepřátelské cíle. Ukrajina tak demonstruje, že i levné drony mohou mít značný dopad na bojišti​," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz politolog a bezpečnostní odborník Josef Kraus.

"Drony jsou však důležitým prvkem, který může změnit dynamiku konfliktů a umožnit menším či technologicky méně vybaveným zemím účinněji čelit silnějším protivníkům," dodal pro ŽivotvČesku.cz Kraus.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: