Reklama:

Putinova válka ztrácí podporu. Rusové už vidí více škod než vítězství

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 10. 2024

Zahraniční zpravodajství: Podle nejnovějšího průzkumu nezávislé ruské výzkumné agentury Levada-Center se názory ruské veřejnosti na válku na Ukrajině postupně mění. Zatímco podpora ruské armády zůstává nadále vysoká, roste počet občanů, kteří vnímají »speciální vojenskou operaci« jako více škodlivou než přínosnou. Vedoucí oboru Bezpečnostní a strategická studia a politolog Josef Kraus z katedry politologie Masarykovy univerzity pro ŽivotvČesku.cz uvedl, že nedávný ukrajinský vpád na ruské teritorium –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ operace v Kursku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ je tím, co přispívá k oslabení Putinovy domácí podpory.

Reklama:

Více než polovina respondentů v kontextu toho, že dotázaní Rusové vnímají »speciální vojenskou operaci« jako více škodlivou než přínosnou, zmiňuje jako hlavní důvody lidské ztráty, vojenské neúspěchy a vysoké náklady na konflikt. Většina Rusů by dokonce podporovala ukončení války, pokud by Rusko zachovalo kontrolu nad anektovaným teritoriem. Výzkum tak odhaluje rozpor mezi oficiálním ruským narativem a rostoucími obavami obyvatelstva o budoucnost země.

Přestože prezident a novodobý diktátor Vladimir Putin si nadále udržuje relativně vysokou podporu, většina Rusů by podle dokumentu z agentury Levada-Centra podpořila rozhodnutí o ukončení konfliktu, pokud by bylo dosaženo návratu anektovaných území pod kontrolu Ruska. Jde o názor, který odráží ruskou strategickou prioritu udržet oblasti, jako je Krym, a další území na východě Ukrajiny, která byla během války anektována.

Reklama:

Levada-Center je nezávislá sociologická instituce, která pravidelně monitoruje postoje ruské veřejnosti, a to často v kontrastu s oficiální státní propagandou. Přestože je organizace označována jako »zahraniční agent«, což je v Rusku negativní stigma, Levada-Center zůstává jedním z mála důvěryhodných zdrojů dat o veřejném mínění v zemi. Průzkum zdůrazňuje rostoucí napětí mezi oficiálním ruským narativem o válce a skutečnými obavami občanů.

V kontextu války na Ukrajině, která začala v roce 2022 invazí ruských sil, má nejnovější průzkum zásadní význam. Ukazuje, že přestože státní média nadále podporují válku a prezentují ji jako »osvobození« rusky mluvícího obyvatelstva Donbasu, obyčejní Rusové začínají stále více vnímat negativní důsledky dlouhotrvajícího a bezprecedentního konfliktu.

Politolog Josef Kraus z Masarykovy univerzity okomentoval pro ŽivotvČesku.cz nedávný vpád ukrajinských ozbrojených sil na ruské území a uvedl, že operace významně ovlivňuje vnímání Vladimira Putina mezi domácím publikem.

"Vzhledem k tomu, že Putinův režim má média zcela pod svou kontrolou, je velmi obtížné si představit scénář, který by vedl k dramatickému poklesu jeho podpory. Putin dokáže manipulovat veřejným míněním na masové úrovni, což znamená, že se postoje jednotlivců často nepromítají do celkového vnímání jeho osoby. I když tedy vidíme pokles podpory, je pravděpodobnější, že jde nejspíše o dočasný jev. Přesto má tento pokles značný význam z mezinárodního hlediska, protože narušuje Putinovu prestiž, stejně jako důvěryhodnost ruských ozbrojených sil," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert Josef Kraus, jak je ruská veřejnost izolována od skutečného dění.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: