Vichřice Klaus může napáchat škody i v Česku. Meteoroložka popsala, kdy nás nejvíce zasáhne

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Kateřina Moravcová / CNC / Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 10. 3. 2021

Počasí přináší neustále proměny. Tlaková níže v Atlantiku se začala prohlubovat a vichřice pojmenovaná jako Klaus zasáhne i Českou republiku ze středy na čtvrtek, který bude nejhorším dnem. Meteoroložka upřesnila, jaké škody může napáchat a kde budou nárazy větru největším rizikem. "Očekáváme silný vítr 100 km/4, který může lámat stromy a větve stromů," vyjádřila se pro ŽivotvČesku.cz.

Němečtí meteorologové pojmenovali vichřici, která se žene na západní Evropu a postihne i Česko jménem Klaus. Vítr, který dosahuje až 170 km/h, je podle Beaufortovy stupnice na nejvyšším 12. stupni a jeho síla má ničivé účinky a dokáže pohybovat těžkými věcmi. "Tlaková níže, která je nad Atlantikem, bude postupovat nad severozápadní Evropu, v průběhu noci ze středy na čtvrtek by měla nad Irsko a Velkou Británii přinést nárazy větru o rychlosti až 170km/h. Nad Benelux a severní Německo pak 100 km/h," řekla Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

U nás by k zesílení větru mělo začít docházet v průběhu nočních hodin – také ze středy na čtvrtek. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu pro Moravskoslezský kraj, část Olomouckého a Libereckého kraje.

"Z toho slabého větru, který máme teď, se dostaneme na mírný. Až v průběhu dopoledních hodin bude vítr výrazněji zesilovat, zejména v horských oblastech v severní části republiky – v Krkonoších, také v Jeseníkách a Beskydech. Tam očekáváme nárazy o intenzitě až 100 km/h. V nižších nadmořských výškách, v Moravskoslezském kraji se budou pohybovat nárazy větru nejčastěji kolem 70 km/h," uvedla meteoroložka pro ŽivotvČesku.cz s tím, že silný vítr v Česku bude nebezpečný hlavně ve čtvrtek.

"100 km/h je silný vítr, který může lámat stromy a větve stromů. Jedná se o nepříjemný vítr, proti kterému se nám velmi špatně jde. Frontální systém, na kterém bude zesilovat, je spojený s tlakovou níží a zejména v horských oblastech se mohou vyskytovat ještě srážky sněhové. Mokrý těžký sníh, který když bude ležet na větvích, tak může zvýšit rizika," popsala pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová, co může napáchat silný vítr.

"Neměli bychom se vůbec vydávat do horských oblastí nebo do lesa. V Moravskoslezském kraji bychom neměli jít třeba ani do parku nebo na hřbitov, protože tam vznikají velká rizika. Větrno zůstane do konce týdne, nejhorší situace bude ve čtvrtek, kdy nárazy větru na horách dosáhnou až 100 km/h. Od pátku po celý víkend pak od 55 do 70km/h," dodala Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.