Houbová sezóna se rozjela. Zdeněk Pohlreich prozradil unikátní recept a přidal trik, jak čistit lišky
České lesy a háje se plní houbaři. Vrcholí sezóna smržů a rozjíždí se hřiby. Kulinářský kouzelník Zdeněk Pohlreich (64) prozradil recept na smrže. "Rozmixujeme se smetanou kuřecí maso a když máme jemnou náplň, tak smrže naplníme a necháme to lehce zavařit nebo zapéct," popsal Zdeněk Pohlreich pro ŽivotvČesku.cz.
Dary lesa v kuchyni zpracovává také šéfkuchař a televizní hvězda Zdeněk Pohlreich. Pro ŽivotvČesku.cz sestavil soukromý žebříček svých nejoblíbenějších hub.
"Když srovnám houby v kuchyni, tak u mě vede lanýž, pak mám rád smrže a mám hodně rád pravé ryzce, to je skvělá aromatická houba. Pak následují pravé hřiby a lišky. Ty se špatně čistí, ale stačí je propláchnout pod studenou vodou. V nejhorším případě to trochu zakřupe," usmál se Zdeněk Pohlreich, když vysvětloval, že »kousek lesa« mezi zuby ještě nikomu neublížil.
"Z hub, které rostou tady v Česku, jsou v kuchyni hodně ceněné smrže, které někdy vyrostou lidem i na zahradě v mulčovací kůře. Je to skvělá jarní houba, která je v gastronomii hodně ceněná. Smrži jsou opravdu luxusní záležitost, škoda, že jich bývá málo. Ceněná je také kačenka česká, ale smrž je ještě jiná liga," zasnil se respektovaný šéfkuchař a pro čtenáře webu ŽivotvČesku.cz přidal recept, jak si smrže v kuchyni opravdu vychutnat.
"My děláme houbovou omáčku a k tomu plněné smrže. Rozmixujeme se smetanou kuřecí maso a když máme jemnou náplň, tak smrže naplníme a necháme to lehce zavařit nebo zapéct. K tomu se nalije ta omáčka a je to »bomba«. Smrži se dávají hodně ke chřestu, což je taková tradiční kombinace. K jídlu patří sklenička vína a ke smržům to vůbec nevadí," popsal pro ŽivotvČesku.cz recept Zdeněk Pohlreich s tím, že nejsložitější je vždy dobré houby najít.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.