Hřiby mohou vyvolat závažné žaludeční potíže. Mykoložka popsala, jak správně s houbami nakládat
Zkušení houbaři ví, že i jedlé a chutné houby mohou vyvolat těžké reakce organismu. Problematické je špatné uchovávání hub a sbírání plodnic, přes které přešly mrazy. "Při zapaření dochází v houbě k rozkladu bílkovin, houby se potom chovají podobně jako zkažené maso," vysvětlila pro ŽivotvČesku.cz mykoložka Tereza Tejklová.
Každý, kdo má rád houby, zažil situaci, že se náhodou bez košíku ocitne v lokalitě, kde rostou nádherné houby. Pak se samozřejmě sbírají do všeho, co je zrovna po ruce. Pokud houbař uloží na chvíli houby do svlečené košile, problém to určitě není. Rizikem jsou materiály, které vůbec nevětrají. Mykoložka Tereza Tejklová varuje před igelitovými taškami.
"Problémem jsou zapařené houby, je určitě špatně, když se houby dávají do igelitek a sáčků. Viděla jsem také, že lidé sbírají jedlé houby do svačinových krabiček, to je také nešťastné. Pokud chodíte s takovým nákladem po lese několik hodin a je navíc teplo či dusno, zaděláte si na velký problém. Je potřeba každý rok opakovat, že houby patří do košíku, kde cirkuluje vzduch. Lidé často argumentují tím, že mají houby v igelitové tašce jen chvíli, ale pak jedou domů z lesa další dvě hodiny, cestou si dají někde kávičku, doma si před zpracováním hub hodinku odpočinou, to je prostě zadělávání na žaludeční problémy," vysvětlila pro ŽivotvČesku.cz mykoložka s tím, že už po dvou hodinách stoupá riziko, že se houby zkazily.
"Při zapaření dochází v houbě k rozkladu bílkovin, houby se potom chovají podobně jako zkažené maso. Zkažené maso by přeci člověk také nejedl. I jedlé houby tak mohou způsobit relativně vážné zažívací potíže," dodala pro ŽivotvČesku.cz Tereza Tejklová.
Opačným problémem proti zapařeným houbám pak jsou plodnice, na které napadl první sníh a přešel mráz. I tady hrozí velké zdravotní riziko.
"Říká se, že pokud houby posbíráte hned po prvním mrazu, tak by měly být ještě v pořádku. Daleko horší je, když houby přejdou mrazem opakovaně - tedy zmrznou, roztají a znovu zmrznou. Taková houba může vypadat opticky relativně v pořádku, ale nastává znovu rozklad a znovu je to stejná situace, jako bychom snědli zkažené maso. Houby přešlé mrazem mají viditelně přischlé rourky, to nedělá jen sucho, ale umí to i mráz. U hřibovitých hub je také vodnatě zbarvená dužnina," varovala zkušená expertka před tím, jaké nebezpečí bude hrozit hlavně na podzim, až teploty klesnou pod nulu. "Samozřejmě ale existují houby, které rostou přes podzim i zimu, těm mráz nevadí," dodala mykoložka.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.