Adam Vojtěch popsal, jak bude vypadat život v Česku na podzim. Vysvětlil změny, které nastaly

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 27. 4. 2021

Nejen letní měsíce, ale i podzim představuje řadu otázek v souvislosti s tím, jak bude vypadat situace v Česku. Právě loňský rok přinesl začátkem září další vlnu epidemie, která propukla v plné síle. Koronavirus páchal obrovské škody, ale především se stal příčinou ztráty tisíců lidských životů. Bývalý ministr zdravotnictví a právník Adam Vojtěch (34) věří, že letos už k podobnému vývoji nedojde. "Myslím si, že v tomto směru jsme v jiné situaci a očkování, potažmo i do jisté míry »promoření« společnosti, by mělo pomoci k tomu, aby případné zhoršení nebylo nějak výrazné – zejména u rizikových skupin," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Měsíce utíkají jako voda a s blížícím se létem už mnoho lidí napadá, jak bude vypadat z hlediska epidemie a každodenního života podzim, který je stěžejní především pro oblast školství. V současné době už je však dostupné očkování, které by se mělo na stavu v zemi výrazně projevit a pomoci.

"Když se podíváme, jak jsme před rokem uvažovali o podzimu, tak jsme se také obávali nějakého nárůstu, k němuž došlo. Na druhou stranu pevně věřím, byť to teď nevypadá, ale zdá se, že i podle nějakého příslibu by se vakcinace měla v následujících měsících zrychlit. Dodávky by se měly zlepšit, a pokud by to tak bylo, jsem názoru, že jsme reálně schopni mít někdy do září proočkovanou kýženou většinu populace," řekl Adam Vojtěch pro ŽivotvČesku.cz s tím, že potřebná proočkovanost záleží na ochotě lidí se nechat očkovat.

"Doufám, že tomu tak bude. Pak by se situace mohla zlepšit i v rámci podzimního období a nemuselo by dojít k tomu, co se událo na podzim loňského roku. Myslím si, že v tomto směru jsme v jiné situaci a očkování, potažmo i do jisté míry »promoření« společnosti, by mělo pomoci k tomu, aby případné zhoršení nebylo nějak výrazné – zejména u rizikových skupin," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnictví, který zastával funkci v době první vlny epidemie na jaře 2020.

"Samozřejmě nelze vyloučit, že se někdo koronavirem opět nakazí, ale klíčové je, aby to nebyli lidé z rizikových skupin, kteří končí v nemocnicích. Pokud to bude mít dopad na nerizikové skupiny s mírným průběhem, tak to asi nějaký zásadní problém nepředstavuje. V tomto ohledu jsem větší optimista než v minulém roce, kdy nebyla žádná vakcína, a věděli jsme, že na podzim se to zhoršit může, což se bohužel i stalo," doplnil Adam Vojtěch pro ŽivotvČesku.cz.

Statistiky ministerstva zdravotnictví udávají k datu 26. dubna celkem 2 840 135 vykázaných očkování, z toho 17 644 za pondělní den. V nemocnici leží 3 098 hospitalizovaných pacientů s onemocněním covid-19 a počet vyléčených poukazuje na 1 537 362 lidí.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.