Bary jen do 23 hodin večer a s rouškou. Sundat se smí jen v případě konzumace. Jak to bude vypadat v hospodách?

Docház
Docház
Foto: pixabay.com

V pondělí 25. května čeká Česko poslední etapa rozvolňování. Změní se řada věcí. Pojďme se konkrétně podívat, jak to budou otevřené restaurace, bary a kluby. Právě poslední etapa bude za uvolněna přísných hygienických podmínek.

Na pondělí 25. května vláda plánuje poslední velkou vlnu rozvolňování opatření. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pro Život v Česku uvedl, že sice mohlo z nějakého pohledu dojít k rychlému rozvolňování, ale vše má svou logiku. "Načasovali jsme to tak, aby mezi jednotlivými etapami byly čtrnáctidenní rozestupy a šíření epidemie se drželo pod kontrolou. Dnes máme dvě velká ohniska nákazy, jde o Důl Darkov a ubytovny v Praze. V tuto chvíli nejde o nic plošné," upřesnil Vojtěch pro ŽvČ.

Vláda v poslední fázi uvolní hromadné akce do 300 osob, znovu povolí otevření stravovacích zařízení a také solárií, šaten, sprch nebo koupališť. Všechny vnitřní prostory ale budou podléhat přísným bezpečnostním opatřením, která provozovatelům nařídí hygiena.

Restaurace, bary, kluby, stravovací zařízení

V pondělí 25. května se tak obnoví vnitřní prostory všech stravovacích zařízení, a to včetně jídelních koutů a fastfoodů uvnitř nákupních center. Má to ale háček! Všechny tyto služby musejí zavřít ve 23:00 hodin.

V praxi to bude vypadat tak, že provozovny budou smět být otevřeny ve vnitřních prostorách do 23 hodin. Od 23 do 6 hodin ráno bude možné poskytovat tyto služby pouze skrze výdejní okénko nebo take away.

Podle Vojtěch je to z důvodu, že příkladem v Jižní Koreji došlo k nárůstu případů právě kvůli nočním klubům.

Pro stravovací služby platí i další zákazy a doporučení. Platí v nich například – stejně jako v ostatních vnitřních prostorách – dál povinnost mít nasazenou roušku. Roušku lze sundat výhradně pokud dojde ke konzumaci jídla.

V hospodách bez roušky, ale...

Epidemiolog Rastislav Maďar, který je vedoucím pracovní skupiny pro uvolňování karanténních opatřeních, uvedl přesná pravidla, jak to bude chodit v hospodách.

Stále platí to, že když člověk jde do restaurace, jde tam s vědomím toho, že se skupinou, kterou tam jde, se bude vídat bez roušek. Lidé se dívají jeden na druhého,“ řekl Maďar s tím, že pokud se jedinec od stolu postaví, měl by si nasadit ochranu nosu a úst.

V momentě, kdy se člověk postaví, tak má větší rozptylovou vzdálenost. Než se postaví, měl by si nasadit roušku,“ zdůraznil a pokračoval: “Platby by si měly dělat u stolu, aby nevznikaly fronty. Během návštěv sociálních zařízení by nemělo docházet ke shlukování osob,“ dodal.

Kompletní přehled rozvolnění v etapě od 25. května najdete v galerii.