Kluci si musí uvědomit, že to za ně nikdo neodehraje, říká Vladimír Růžička. Popsal, co je teď zásadní

Trenér Vladimír Růžička.
Trenér Vladimír Růžička.
Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 23. 5. 2021

Dva zápasy, dvě porážky. Ještě nikdy v historii samostatné České republiky nevykročila reprezentace do šampionátu tak špatně. Další zápas čeká český výběr v pondělí proti Bělorusku. Pokud chce reprezentace proklouznout do čtvrtfinále, musí začít vyhrávat. Legendární trenér Vladimír Růžička (57) zhodnotil utkání se Švýcary a řekl, co je nyní zásadní. "Bude nyní hodně záležet na trenérech, kluky je nutné uklidnit," řekla pro ŽivotvČesku.cz jedna z nejvýraznějších postav českého hokeje.

Vladimíre, bavili jsme se před utkáním a nikdo nečekal, že se Švýcary prohrajeme. Proč to dnes nešlo? Kde vy vidíte hlavní příčinu jasné porážky?

Švýcaři jsou velmi dobře organizovaní, mají vysoce propracovanou obrannou hru. Jsou velice dobří také ve forčekingu a vytvářeli na nás tlak až třemi hráči najednou. My jsme se přes forčekující hráče velice špatně prosazovali, zkoušeli jsme přes ně dávat puky, ale trefovali jsme jejich hokejky, nebo jsme si nepřesně přihráli. Když nemáte na ledě čas, oni po vás chodí a vy si nedáte přesnou přihrávku do hokejky, tak je to složitý.

Je to druhá porážka na turnaji, start do šampionátu se vůbec nepovedl. Může to kabinu úplně rozhodit? Co dělat teď?

Je to složitá situace, není to nic jednoduchého a bude záležet, jak se s tím kluci vypořádají. Máme mladé šikovné hráče, ale trochu tam chybí zkušenost. Teď bude záležet na trenérech, je nutné kluky uklidnit, hráči jsou z obou zápasů zklamaní. S Ruskem se mohlo bojovat o dva body, ale 19 vteřin před koncem padl rozhodující gól, teď přišla druhá porážka, chce to v první řadě uklidnit tým.

Co byste hráčům řekl v kabině vy? Má smysl nějak křičet? Jste trenér, jste ze zápasu rozčílen, vejdete do kabiny...

Jako trenér rozčílen být můžete, ale s křikem teď nic nezískáte, hráče musíte uklidnit. Kluci budou pod obrovským tlakem. Je nutné si uvědomit, že se z toho dostane jen a pouze to samotné mužstvo, za kluky to nikdo neodehraje. Přijde velký tlak, je nutné se uklidnit a začít bodovat, jinak se nedostaneme do čtvrtfinále.

Hráči byli hodně vylučovaní a Švýcaři dali 4 góly z přesilovek. I fanoušek u televize pozná, že toto utkání rozhodly přesilové hry. Co si o české hře v oslabení myslíte vy?

V dnešním hokeji rozhodují detaily. Dali jsem gól, oni za chvíli srovnali, byli rychlí, udrželi se na mantinelech, měli dobrý pohyb a hráli výborně přesilovky. Třeba se i zdálo, že od začátku jim ta přesilovka nejde, ale byli trpěliví, usadili se u nás třeba až po 40 vteřinách, ale pak už na nich bylo vidět, že ví, co chtějí hrát. Říkám znovu, že v hokeji rozhodují detaily a přesilovky. Když dáte v zápase dva góly z přesilových her a k tomu jeden ze hry, tak máte na kontě 3 góly a to je počet, se kterým se dá už vyhrát. Na tři góly se většinou boduje. Obráceně zase platí, že dostat tři góly v oslabení je prostě moc, to jsou ty věci, které rozhodují. Teď nás čekají Bělorusové, pak Švédi, potřebujeme už ta utkání začít vyhrávat.

Fanoušci také měli problém přijmout dresy, na kterých není státní znak, ale symbol lva. Mohou i takové diskuze hráče rozptylovat? Vnímají to nějak?

Určitě ne. V kabině si vezmete dres, hrajete za reprezentaci, to je více než NHL. Hrajete za český národ, to je nejvíce, co může být.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.