Od příštího roku by se mohly znovu zvýšit důchody. Mluvčí rezortu Jany Maláčové řekl, co ministryně navrhuje

Důchod - Ilustrační snímek
Důchod – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 21. 3. 2021

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (39) v České televizi uvedla, že v případě dodržení zákonné valorizace by se mohly důchody v příštím roce zvednout průměrně o 416 korun. Existují ještě dvě další varianty, které závisejí na inflaci a růstu mezd. Negativní scénář počítá s růstem důchodů o 324 korun, ten nejpozitivnější pak se zvýšením o 509 korun. "Vychází se z růstu cen a reálných mezd. A tyto údaje ještě v komplexnosti nemáme," uvedl pro ŽivotvČesku.cz vedoucí tiskového odboru ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Dostálek.

Ministerstvo práce a sociálních věcí pracuje se třemi variantami zvýšení důchodů pro příští rok. Šéfka resortu Jana Maláčová v České televizi uvedla, že dojde k diskuzi o naložení s valorizací a probírat se bude i to, zda nebude přistoupeno k mimořádné valorizaci.

"Vychází se z růstu cen a reálných mezd. A tyto údaje ještě v komplexnosti nemáme. V tuto chvíli pracujeme s modely a odhady, podle nichž to vychází na částku mezi 300 až 500 korun, ale paní ministryně přišla s ohledem na nízkou valorizaci s návrhy na spravedlivější důchody," řekl pro ŽivotvČesku.cz vedoucí tiskového odboru ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Dostálek.

V případě, že bude dodržena zákonná valorizace, by se mohly důchody zvednout průměrně o 416 korun. Nejoptimističtější scénář by nahrával zvýšení o 509 korun, v případě nízké inflace a malého růstu mezd by pak důchody vzrostly o 324 korun.

Ke zvýšení důchodů dochází vždy od ledna a to podle zákona o důchodovém pojištění, valorizační číslo pak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. V roce 2021 se důchody zvýšily v průměru o 839 korun měsíčně.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.