Pomníček Ivety Bartošové má novou ozdobu. Snažil jsem se, říká vdovec Josef Rychtář. Takhle teď vypadá památné místo

Renovovaný pomníček zpěvačky Ivety Bartošové
Renovovaný pomníček zpěvačky Ivety Bartošové
Foto: Se svolením Josefa Rychtáře
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 15. 9. 2021

Smutný osud potkal před sedmi lety zpěvačku Ivetu Bartošovou (†48), která zemřela na kolejích vlakového nádraží v Uhříněvsi. Její památku ctí její osudový muž a vdovec Josef Rychtář (63), který vytvořil na místě tragédie pomníček. Ten však musel po tolika letech projít přirozeně opravou, protože přírodní podmínky a dlouhá doba se podepsaly na jeho stavu. "Kříž jsem odvezl k renovaci, znovu jsem ho tam instaloval. Pokud to samozřejmě někdo nezničí, měl by vydržet asi vážně navěky," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Patřila mezi hvězdy české populární scény a za svou hudební kariéru získala řadu ocenění. Přesto, že po pracovní stránce přicházely úspěchy, v osobním životě se dostala do psychických problémů. Přes všechny snahy jejího manžela Josefa Rychtáře jí pomoci, se nakonec dobrovolně rozhodla 29. dubna roku 2014 ukončit svůj život pod koly vlaku. Tragédie zasáhla napříč celé Česko a lidé dodnes vzpomínají na usměvavou blondýnku, která zůstává nezapomenutelná i díky svým hitům jako Víš lásko, Tři oříšky pro Popelku, Bílý kámen, Léto nebo třeba Nekonečná.

Na vlakovém nádraží v Uhříněvsi nechal vdovec po zpěvačce vytvořit památníček, který zdobil velký dřevěný kříž a řada dalších drobností, které Ivetu Bartošovou připomínají. Po letech však bylo nutné některé části opravit. "Kříž vyrobený z dubu jsem si odvezl domů, abych ho zrenovoval. Snažil jsem se ho zakrátit, obrousit, nalakovat a nechal jsem vyrobit patku z nerezové oceli, která už neshnije, nerozpadne se nebo nezrezaví. Tu jsem na místo zabetonoval, teď už by to tam mělo být stabilně. Pokud to samozřejmě někdo nezničí, mělo by to vydržet asi vážně navěky," řekl Josef Rychtář pro ŽivotvČesku.cz s tím, že ho následně kontaktovala policie, protože si lidé všimli, že na památníčku kříž chybí.

"Nikdo nic neukradl, nezničil ani nevzal. Pomník je mým majetkem, nechal jsem ho vytvořit a uhradit na vlastní náklady. Místo mám povolené a domluvené s Českými drahami, budu se o něj starat, sekat tam trávu a další údržbové věci. Kříž jsem odvezl k renovaci, znovu jsem ho tam instaloval. Ale moc si vážím skutečnosti, že se policie zajímala a kontaktovala mě, zda se něco nestalo," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz vdovec po Ivetě Bartošové a dodal, že nyní by měl kříž být už věčnou ozdobou památníčku jeho milované ženy.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.