Převoz pacientů do Německa zamítnut. Jan Blatný dělá jen to, co mu nařídí premiér, kritizuje Miroslav Kalousek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Foto: Jakub Poláček / CNC / Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 2. 2021

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (50) odmítl pomoc z německé strany. Pacienty z přetížené chebské nemocnice bude vrtulník převážet do jiných českých nemocnic. Podle Blatného by pomoc z Německa nic neřešila. "Blatný nemá vlastní názor, dělá to, co mu nařídí premiér," uvedl pro ŽivotvČesku.cz opoziční politik Miroslav Kalousek (60).

Chebská nemocnice je přetížená a volá o pomoc. Na místo se vypravil ministr zdravotnictví Jan Blatný a odmítl, že by nemocnici měla pomáhat německá strana.

"Situace v Karlovarském kraji je jednoznačně dána nejen přetížením této nemocnice, ale složitou situací v kraji jako takovou. Hovořili jsme i o možnosti spolupráce s Německou spolkovou republikou, která je stále otevřená. Pravidelně se bavíme jak s konzuly, tak s vedením spolkových zemí, ale v současné době je kapacita německých nemocnic velmi podobná a v některých oblastech i ještě více zatížená než v České republice. Proto by převoz několika málo pacientů nevyřešil situaci zdejší nemocnice, protože jsou tu desítky pacientů, které je třeba převážet," uvedl Jan Blatný na tiskové konferenci s tím, že chebské nemocnici uleví letecké převozy pacientů. Ministr zdravotnictví také přislíbil personální pomoc.

Situace v chebské nemocnici je vypjatá. Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého prošlo jen za leden zdejším oddělení ARO 50 pacientů, přičemž před covidem to bylo okolo 160 pacientů ročně. Podobně jsou i lůžka jednotky intenzivní péče vysoce přetížená. Zatímco běžně je na nich okolo 25 pacientů měsíčně, v lednu jich bylo 61.

Postup ministra Jana Blatného ostře kritizoval člen TOP 09 Miroslav Kalousek. "Pan ministr opakuje to, co mu říká jeho premiér, nemá názor. Má nařízeno, že nám nesmí pomáhat zvenku, protože my si přeci umíme pomoci sami. Což je absurdní, protože existuje smlouva o přeshraniční spolupráci. Při jakýchkoliv jiných nemocech by už dávno naši pacienti byli léčeni v bavorských nebo saských nemocnicích. Vláda dělá z covidu své vlastní PR. Místo toho, aby jela sanitka 20 km přes kopec, tak poletí 200 km někam na Vysočinu. Vláda ohrožuje životy lidí, kterým by šlo snadno pomoci 20 km od Chebu. Je to absurdní, odporuje to lékařské etice, odporuje to zdravému rozumu a já se zlobím, že to tak je," uvedl pro ŽivotvČesku.cz opoziční politik Miroslav Kalousek (TOP 09), který nešetřil kritikou.

Na svém twitterovém účtu pak dodal, že za svůj postup se ministr zdravotnictví jednou bude zpovídat. "Blatného symbolický rozměr: »Necháme vás raději umřít v České republice, než abychom dovolili, aby vás v rámci standardní přeshraniční pomoci vyléčili v Německu.« Pane ministře Blatný, za tohle se jednou budete zodpovídat. Já bych měl na Vašem místě strach," vzkázal Miroslav Kalousek současnému ministrovi zdravotnictví.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.