Roman Prymula má jasnou představu o tom, kdy už se opravdu odloží roušky a respirátory všude

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 15. 9. 2021

"Zrušit nošení roušek a další opatření pro hromadné akce bude možné, až se naočkuje proti covidu-19 asi 75 procent populace," řekl na začátku měsíce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34). V té době ale nebyla čtvrtá vlna na vzestupu. Aktuální data jsou taková, že denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v úterý v Česku oproti minulému týdnu klesl zhruba o 30 na 553 nově nakažených. Stále je to ale druhý nejvyšší nárůst od konce května. Podle epidemiologa Romana Prymuly (34) k plošnému odložení ochrany úst a nosu letos nejspíše nedojde. "Myslím si, že to bude příští rok," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Krátce po prázdninách vývoj epidemie vypadal výrazně příznivěji, než jak působí aktuální data. "Ta opatření můžeme zrušit za předpokladu vyšší proočkovanosti, to je to sdělení, které dnes máme. I v kampani říkáme, pojďme to dotáhnout aspoň na 75 procent pročkovanosti a pak se můžeme bavit stejně jako v ostatních zemích o zrušení opatření," řekl v prvním zářijovém týdnu ministr Adam Vojtěch. Podle něj by se uvolnění mělo týkat povinného nošení roušek ve vnitřních prostorech a dalších opatření na hromadných akcích. Na těch se nyní například omezuje kapacita, musí se dodržovat rozestupy a předkládat testy na covid-19 nebo jiné potvrzení o bezinfekčnosti.

Podle epidemiologa Romana Prymuly současná data hovoří spíše o tom, že ochrana úst a nosu nebude nutná až v dalším roce. "Tuto sezónu ještě musíme nějakým způsobem v nějaké formě, byť ne tolik intenzivně jako to bylo u předchozích vln, přečkat s respirátorem či rouškou. Ale pak by ta populace měla být už opravdu imunní, na druhou stranu musíme brát v potaz, že protilátky časem vyvanou a pokud se nebudeme revakcinovat alespoň v těch kategoriích, kde je to nutné, tak bychom si zadělávali na problém v budoucnosti. Ale z krátkodobého hlediska by měl být tento problém významně nižší," řekl pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog s tím, že zásadním faktorem je proočkovanost populace.

Od konce loňského prosince se mohou lidé v Česku proti covidu-19 očkovat. Za celou dobu vakcinace bylo v zemi podáno dohromady asi 11,66 milionu dávek očkovacích látek. Plně naočkováno bylo už 5,86 milionu lidí v Česku. V posledních týdnech počty očkovaných výrazně klesají. V úterý dostalo vakcínu 11.710 lidí, zatímco předchozí týden se počty očkovaných pohybovaly ve všedních dnech kolem 14.000 až 18.000. Ještě na začátku srpna bylo denně podáváno kolem 50.000 dávek vakcín, a na začátku července dokonce přes 100.000 dávek.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.