Roman Prymula popsal klíčové opatření, pokud by došlo k vzedmutí epidemie a šíření delta mutace

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 12. 7. 2021

Epidemie v poslední době zrychluje. Podle odborníků za to může nakažlivější mutace delta, rozvolnění protiepidemických opatření a cestování lidí o prázdninách. Za celý minulý týden odhalily laboratoře v zemi 1354 nakažených. "Já si myslím, že klíčové opatření je společnost doočkovat," řekl pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog Roman Prymula (57), co je v tuto chvíli na prvním místě, aby nedošlo na možné restrikce v souvislosti se vzedmutím další vlny epidemie.

V uplynulých sedmi dnech připadá v Česku na 100 tisíc obyvatel zhruba 13 nakažených, což je proti neděli mírný nárůst. Nejhorší situace zůstává v Praze, kde má takzvané incidenční číslo hodnotu 35, následuje Plzeňský kraj s 29 a střední Čechy s 18 nakaženými na 100 tisíc obyvatel v posledním týdnu. Relativně nejlépe je na tom Karlovarský kraj, kde je incidenční číslo na hodnotě 3,1.

Před dalším negativním vývojem epidemie je jedinou možnou zbraní proočkovanost populace. U původní varianty viru se mluvilo o 70 procentech, aby byla navozena kolektivní imunita, u delta mutace to je pak 90 procent.

"Naprosto klíčové je doočkovat populaci. Sám se s tím ale setkávám, je tu poměrně vysoké procento osob, které se snaží k očkování stavět negativně v tom slova smyslu, že to vnímají jako riziko. Přitom bylo proočkováno mnoho set milionů osob a žádné zásadní problémy vidět nejsou. To je věc, která je principiální, protože čekat na to, až se situace zhorší a bude tu x případů, a pak řešit, jestli budeme zavírat to či ono, to určitě není cesta, kterou by kdokoliv chtěl jít," řekl pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog Roman Prymula, co je v současnosti v boji s novým typem koronaviru na prvním místě.

Reprodukční číslo vzrostlo k neděli na 1,46 ze sobotních 1,35. Číslo udává, kolik jeden pozitivně testovaný nakazí v průměru dalších lidí. Nad hodnotou jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie, se drží od konce června.

V Česku se dosud koronavirem prokazatelně nakazilo 1 669 496 lidí. Vyléčilo se 1 637 123 z nich. S covidem-19 zemřelo 30 331 nakažených. V minulém týdnu statistici neevidují žádné úmrtí s koronavirem.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.