Uzavřené restaurace nutí Čechy k vaření a grilování. Zdeněk Pohlreich varoval před masem z lednice

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Foto: Nextfoto
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 8. 5. 2021

Nejbližší uvažovaný termín, kdy by se mohly otevřít alespoň zahrádky restaurací, je 17. květen. Zda k otevření opravdu dojde, bude záležet na epidemické situaci. "V případě otevření zahrádek je rozhodující incidence 75 případů na sto tisíc obyvatel," uvedl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (51). Teplé víkendové počasí alespoň řada českých rodin využije k zahradnímu grilování. Rady a triky, jak si grilování vychutnat na maximum, přinesl šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (64). "Pokud chcete grilovat tuhý sýr, namočte ho před procesem do studené vody," uvedl Zdeněk Pohlreich pro ŽivotvČesku.cz.

Sobota i neděle budou ve znamení slunečních paprsků a poměrně vysokých teplot, které budou lákat na procházky či na zahradu. V sobotu se teploty vyšplhají až na 16 °C a neděle bude ještě příjemnější. "Teploty v neděli budou mezi 21 až 25 °C, mělo by být jasno nebo také skoro jasno," popsala víkendové počasí pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Restaurace sice stále nesmí mít otevřené ani zahrádky, ale lidé se shlukují kolem výdejních okének. Další lidé na víkend plánují rodinnou »grilovačku« na zahradě. Podle ministerstva zdravotnictví stále není žádoucí, aby probíhala sousedská setkání, v praxi ale řada lidí restrikce obchází. Jisté je, že řada Čechů rozpálí grily a víkendové obědy, večeře či jiné pohoštění se bude chystat na ohni.

Věhlasný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pro ŽivotvČesku.cz prozradil své triky, na co si při grilování dává pozor. Zásadní rada je, že na oheň se nedává maso z lednice. "Maso na gril dávejte jen v pokojové teplotě, nikdy nepoužívejte maso přímo vytažené z lednice. Není nutné marinovat maso příliš dlouho, spíš si dejte záležet na kvalitě surovin, které do marinády použijete," uvedl kulinářský mistr pro ŽivotvČesku.cz s tím, že maso vytažené z lednice se na grilu rychle zatáhne ztratí šťavnatost.

Podle Zdeňka Pohlreicha se z grilování často dělá větší věda, než je nutné. "Zapomeňte na gramáže, lidé jsou jimi posedlí. »Grilovačka« je hlavně práce od oka. Často dostávám dotazy, jestli na maso přijde první pepř, nebo sůl. Je to ale úplně jedno, na funkci to vliv nemá," popsal se smíchem Zdeněk Pohlreich a přidal triky, jak na na jedničku grilovat sýr.

"Pokud plánujete grilovat sýr, volte tužší druhy. Pro grilování je ideální sýr typu halloumi. Ovšem aby nebyl po grilování »gumový«, namočte ho na hodinu před grilováním do studené vody," nabídl svůj trik pro ŽivotvČesku.cz Zdeněk Pohlreich a nezapomněl dodat, jaké poklady skrývá grilovací pánev. "Pokud pečete maso na grilovací pánvi, vytřete ji pak pečivem a připravte tak velice jednoduše topinky, po kterých se zapráší," dodal pro ŽivotvČesku.cz Zdeněk Pohlreich, který si myslí, že hlavní vždy je, aby u »grilovačky« panovala výborná nálada. "U grilu to musí lítat, protože jinak to nemá tu správnou náladu," zakončil dobře naladěný šéfkuchař.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.