Vláda zvažuje jednat o omezení pohybu. Blatného mi je líto. Lidé toho mají plné zuby, říká Andor Šándor

Bezpečnostní expert Andor Šándor
Bezpečnostní expert Andor Šándor
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 6. 2. 2021

Kvůli nelepšící se epidemické situaci ministr zdravotnictví Jan Blatný (50) nevyloučil, že vláda může v pondělí zvážit i omezení cestování mezi kraji. Prohlásil také, že opatření proti šíření covidu-19 přestala v Česku fungovat a jejich obcházení vede jen k jejich dalšímu prodlužování. "Mě už nebaví kritizovat nápady pana Blatného, ale mně je ho hluboce lidsky líto," okomentoval potenciální možnost omezení pohybu pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert Andor Šándor.

Podle ministra zdravotnictví je epidemická situace špatná, v zemi se šíří agresivnější britská mutace viru. Apeloval na lidi, aby na minimum omezili cestování po zemi a setkávání s ostatními. Nevyloučil možnost, že může dojít i k omezení cestování mezi kraji nebo omezení vzdálenosti od bydliště, ve které se lidé mohou pohybovat. 

"Mě už nebaví kritizovat nápady pana Blatného, ale mně je ho hluboce lidsky líto. Několikrát jsem řekl, že vláda by měla dávat taková opatření, která je schopna kontrolovat a vymáhat. Nejsou schopni zajistit, bez kritiky, to, že otevřou restaurace nebo vleky. A jak chtějí kontrolovat to, že někdo přejede z Prahy do Středočeského kraje, Západočeského kraje či jinam? Přijde mi to absurdní," řekl k možnému dalšímu zpřísňování opatření Andor Šándor.

Vláda chce také příští týden znovu žádat poslance o prodloužení nouzového stavu, který zatím platí do 14. února. Zatím ale nemá vyjednanou podporu.

"Vládní činitele by si měli položit otázku a hledat na ni opravdu odpověď, proč vývoj epidemie při zavedení takových opatření stagnuje. Pro ně nejjednodušší odpověď, že to řada lidí nedodržuje, je podle mě prasárna. Měli by mít skutečně tvrdá data, na základě nichž by to měli doložit. Vsadím se, že je nemají. Jestli si myslí, že to budou šroubovat ještě další měsíce, tak jsou na omylu. Lidé toho mají plné zuby," dodal pro ŽivotvČesku.cz respektovaný bezpečnostní expert Andor Šándor.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.