Začala vlna hnědých a smrkových hřibů. Mykoložka varovala před houbami, které lidé dávají do mrazáku
Měsíc září je časem, kdy naplno startuje podzimní část houbařské sezóny. Podle mykoložky Terezy Tejklové houbaře v lesích čekají hřiby smrkové a hnědé, oblíbené bedly i různé druhy klouzků. Mnoho houbařů se rozhodne, že část úlovku zamrazí. Podle mykoložky je pak důležité k houbám z mrazáku přistupovat podle jednoduchého pravidla - co mrazák opustí, už do něj znovu nepatří. "Mnoho lidí vede diskuze, zda houby před zmrazením lehce povařit, nebo je mrazit jen pokrájené. Já si myslím, že oba způsoby jsou možné," vysvětlila mykoložka pro ŽivotvČesku.cz.
Plné košíky hřibů a jiných druhů hub každý rok vyvolají otázku, jak houby uchovat na horší časy. Houbaři, kteří už mají nasušeno, často houby dávají mrazit. To je rychlý způsob, kdy je ale nutné ctít určitá pravidla. Zkušení houbaři doporučují směs lehce povařit. Podle oslovené mykoložky ale stačí houby pokrájet.
"Mnoho lidí vede diskuze, zda houby před zmrazením lehce povařit, nebo je mrazit jen pokrájené. Já si myslím, že oba způsoby jsou možné. Důležité je, aby se houby z mrazáku spotřebovaly přes zimu a nenechávaly se tam ležet celý rok," popsala pro ŽivotvČesku.cz mykoložka Tereza Tejklová. Podle ní je zásadní také to, aby se houby po rozmrazení nevracely zpět do lednice či mrazáku.
"Když houby mrazíte, tak si musíte dávat pozor, co s nimi pak děláte. Není možné houby rozmrazit, část kuchyňsky připravit a zbytek dát zase znovu mrazit, nebo rozmrazené houby do druhého dne nechávat v lednici. Když celou dávku nespotřebujete, tak si jen odsekněte kus směsi a rychle dejte zpět do mrazáku," řekla pro ŽivotvČesku.cz mykoložka s tím, že při nevhodném postupu a špatném skladování se mohou ve směsi hub začít uvolňovat mykotoxiny, které mohou vyvolat žaludeční problémy.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.