Válka na Ukrajině změní svět, dopady pocítí i Česká republika. Benzin zdraží až o 2 koruny, elektřina o 15 procent

Válka na Ukrajině
Válka na Ukrajině
Foto: Profimedia
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 24. 2. 2022

Celý svět zasáhla dnes ráno zpráva o vpádu ruských vojáků na Ukrajinu. V řadě měst včetně Kyjeva jsou slyšet výbuchy, pod útokem se ocitly vojenské objekty i letiště a Ukrajina vyhlásila válečný stav. Dopad bude mít tato situace na celý svět, Českou republiku nevyjímaje. Pro ŽivotvČesku.cz se vyjádřili exministr financí Miroslav Kalousek (61) i ekonom Štěpán Křeček.

Zdražení pohonných hmot o korunu až dvě, další růst už tak vysokých cen elektřiny a plynu. To jsou očekávané dopady agrese Ruska vůči Ukrajině na české spotřebitele.  

Ekonom Štěpán Křeček promluvil pro ŽivotvČesku.cz o velké ekonomické nejistotě v celé Evropě. "Dojde k poklesům na akciových trzích, naopak ceny energií budou narůstat. Pokud dojde k omezení dodávek plynu z Ruska do Evropské unie, dají se očekávat problémy v energetice. Očekávané uvalení sankcí na Rusko se dotkne hlavně českých exportérů, kteří si dlouhodobě budovali pozice na ruském trhu. Jejich místo by mohly zaplnit asijské společnosti," dodal Křeček s tím, že cenový dopad na české domácnosti by byl v případě nárůstu cen u pohonných hmot přibližně o korunu až dvě na litru, plyn o desítky procent a elektřina přibližně o 15 procent.

Podobně situaci vidí i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. "Cesta není agresorovi ustupovat, cesta je tvrdý odpor. Euroatlantické státy mají v ruce spoustu nástrojů, jejichž použití může Rusko skutečně bolet. Ten nejvážnější je odstřižení Ruska od systému mezinárodního platebního styku SWIFT. Samozřejmě to ale nese náklady i pro ty státy, které sankce spustí, ty je ale nezbytné nést," řekl pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr financí. Růst cen energií je podle Kalouska něco, s čím lze počítat téměř určitě.

"Některé české firmy etablované v Rusku to zasáhne, celkový export do Ruska ale příliš ne, protože je skoro zanedbatelný, nejsou to ani dvě procenta našeho celkového exportu. Každý válečný konflikt znamená obrovské množství nákladů, prudké zdražení cen energií a všechno, co ekonomice škodí. V jakém to bude rozsahu, to nejsem schopen odhadnout," dodal pro ŽivotvČesku.cz Kalousek.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.