Co se stane, až utichnou zbraně a válka skončí: Andor Šándor nastínil, co se bude následně v některých státech EU dít

Andor Šándor
Andor Šándor
Foto: Profimedia
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 5. 3. 2022

Boje na Ukrajině přetrvávají a jejich konec zatím není v dohlednu. Rusové dobyli přístav Cherson, na mnoha místech se ale Ukrajinci srdnatě brání a počty obětí na obou stranách rostou. Jednoho dne ale i tato válka skončí a svět bude řešit její následky. Nebudou zcela jistě příjemné. Bezpečnostní expert Andor Šándor (64) pro ŽivotvČesku.cz popsal, co bude jeho pohledem v těch nejzásadnějších segmentech následovat.

Zničená města, exploze, černý dým, mrtví vojáci i civilisté a statisíce lidí v pohybu směrem do bezpečí. To jsou obrázky, které plní světová média. Přestože činy a prohlášení Moskvy zatím nenaznačují posun ke klidu zbraní, čím dál silněji je slyšet otázka, jak se svět změní, až k míru dojde.

Svůj pohled na věc poskytl pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert Andor Šándor, který v minulosti zastával funkci náčelníka Vojenské zpravodajské služby, vojenské rozvědky, jež byla později začleněna do Vojenského zpravodajství. Zcela otevřeně uvedl, že svět nic příznivého nečeká a vzpamatovávat se bude z války, v tom lepším scénáři jen ve východní Evropě, velmi dlouho.

"Určitě nastane období druhé studené války, která s sebou ponese hlavně náklady na zbrojení. Už to ostatně ukázalo Německo, které otočilo svůj dosavadní kurz a na obranu chce už letos přidat 100 miliard eur, což je neuvěřitelná částka, za kterou postavíte osm jaderných bloků nebo 10 tisíc kilometrů dálnic. Přitom ještě před měsícem byl takový krok naprosto nemyslitelný," nastínil pro ŽivotvČesku.cz generál v záloze a politický komentátor, že obava z dalších konfliktů bude mít v Evropě své místo..

Co se týká dopadů na obyčejné lidi a společnost obecně, použil muž, který od roku 2003 působí jako poradce a analytik v oblasti bezpečnosti, nezvyklý termín. "Všechny kroky včetně sankcí povedou k jakémusi jinému normálu. Ten náš život ovlivní hlavně ekonomicky, budeme daleko více rozlišovat, co si můžeme a nemůžeme dovolit. Život bude zkrátka jiný," dodal pro ŽivotvČesku.cz Andor Šándor.

Reálné ekonomické dopady jsou přitom vidět už dnes. Ceny pohonných hmot jsou na historickém maximu. V blízké budoucnosti se navíc podle ekonoma Petra Studničky nedá vyloučit ani krátkodobý, ale velmi citelný výkyv směrem nahoru.

"V závislosti na dodávkách ropy z Ruska se obávám cen mezi 45 a 50 korunami za litr. Po nějaké době ale zákonitě přijde uklidnění situace a pokles na hladiny kolem 36 korun. Jak dlouho to ale potrvá, je těžké odhadnout, ekonomiky jsou celosvětově rozkolísané," vysvětlil Petr Studnička. "Ještě před tím ale velmi pravděpodobně dojde i na navýšení cen potravin a dalších komodit, které jsou navázané na automobilovou dopravu," dodal pro ŽivotvČesku.cz ekonom.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.