Ministr vnitra Vít Rakušan věří, že válka na Ukrajině skončí mírovou smlouvou. Popsal, do jaké pozice ale musí být Vladimir Putin dotlačen

Vít Rakušan
Vít Rakušan
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 12. 5. 2022

Válka na Ukrajině si brzy odškrtne třetí měsíc krvavých bojů, během kterých přišly desítky tisíc lidí o život. Když Ruská federace vnikla na území sousedního státu, mělo se jednat o rychlý konflikt v řádu dnů, maximálně několika týdnů. Ukrajinci se ale nezalekli a prakticky nedovolili Rusům ovládnout nějaké zásadní strategické území. Vojenský konflikt ale nadále pokračuje a dosavadní mírová jednání nepřinesla žádný hmatatelný výsledek. Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (43) pro ŽivotvČesku.cz uvedl, že věří, že nakonec dohoda o složení zbraní na východě Evropy bude mít svou konkrétní podobu.

Spojené státy se domnívají, že ruský prezident Vladimir Putin (69) se připravuje na dlouhodobý konflikt na Ukrajině. Ani ruské vítězství na Donbasu na východě země by nemuselo válku ukončit. Na brífinku zákonodárců to řekla ředitelka úřadu amerických výzvědných služeb Avril Hainesová.

"Doufám, že samozřejmě bude dosaženo míru, nějaké mírové smlouvy. Na druhou stranu Vladimir Putin chápe veškerá vyjednávání jako své ultimátum. A tady mají důležitou roli veškeré sankce. Prostě Putin musí pocítit, že se mu válečný stav nevyplatí. Musí být dotlačen do pozice, že půjde vyjednávat a ne přicházet pouze s ultimáty," popsal pro ŽivotvČesku.cz ministr vnitra svůj pohled na aktuální situaci na východě Evropy, kde 24. února začal rusko-ukrajinský vojenský konflikt.

Do popředí se v minulosti dostala rétorika Ruska ohledně použití taktických jaderných zbraní. Američtí zpravodajci odhadují, že Vladimir Putin nepoužije jaderné zbraně, pokud nebude Rusko nebo jeho režim »v bezprostředním ohrožení«.

K použití jaderných zbraní by Putina mohl dohnat dojem, že na Ukrajině válku prohrává či se do bojů zapojila nebo chce zapojit Severoatlantická aliance. Pokud by se k tomu schylovalo, Moskva by nejdřív vyslala varovné signály, uvedla Hainesová.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.