Jiří Hrdina o čtvrtfinále: Rozhodnout můžou přesilovky, s Pastrňákem se nám daří. Promluvil i o tom, jak mu chybí účast Ruska

Jiří Hrdina
Jiří Hrdina
Foto: Profimedia
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 26. 5. 2022

Čtvrtfinále - zápas, který vždy rozhodne o tom, jak je mistrovství světa vnímáno. Německo je sice papírově slabší soupeř, v posledních letech ale svými výsledky jasně ukazuje, že dokáže hrát a porážet kohokoli. "Trenéři i hráči to samozřejmě vědí a důležité bude soupeře nepodcenit," uvedl pro ŽivotvČesku.cz slavný útočník Jiří Hrdina (64), který má doma zlatou medaili ze světového šampionátu v roce 1985 a třikrát vyhrál i slavný Stanley Cup.

Hranice mezi úspěchem a neúspěchem, zápas, který rozhodne. Čtvrtfinále je zrádná past, kde i tým, který vyhrál základní skupinu, nejednou vyhořel. Čeští hokejisté do něj sice vstoupí jako favorit, poslední zápas s Finskem ale moc optimismu nepřinesl.    

Pro ŽivotvČesku.cz o tom promluvil i Jiří Hrdina, bývalý skvělý útočník. "Jestli měli hráči v hlavách, že už o nic nejde a postup mají jistý, nevím, ten výkon ale určitě nebyl podle jejich představ. Jinak že se s příchodem Davida Pastrňáka náš tým zvedne, se dalo čekat. Začaly se dařit přesilovky a i o tom bude čtvrtfinále proti Německu," uvedl s tím, že hlavně nesmíme soupeře podcenit. "Jak vedení týmu, tak trenéři i hráči to samozřejmě vědí. Němci skončili druzí ve své skupině, porazili dobré týmy, nebude to lehký zápas. Receptem je plné soustředění, nasazení a doufejme, že se našim povede dát brzo gól. To by je dostalo ještě víc do hry," popsal, co je podle něj pro vítězství důležité.  

Zároveň ocenil přínos prvního zahraničního trenéra u české reprezentace. Kari Jalonen (62) už přitom zkušenost s českým hokejem měl, v roce 2013 trénoval tým HC Lev Praha v ruské Kontinentální hokejové lize.

"Kari je bývalý skvělý hokejista, zkušenosti má obrovské a i jako trenér dosáhl úspěchů, takže to byla dobrá volba. Sice jsem si myslel, že k reprezentaci půjde Václav Varaďa, ale Kari zatím splňuje, co se od něj čeká. Vyhrál oba přípravné turnaje před mistrovstvím, tým hrál dobrý hokej, měl velmi dobrý projev. Světový šampionát je vždy o tomhle jednom zápase a myslím, že lepšího soupeře jsme si přát nemohli," naznačil pro ŽivotvČesku.cz, že očekává výhru. "Tipuju 4:2 pro nás," dodal.  

Kari Jalonen byl přitom shodou okolností poslední trenér, který Lev Praha vedl. Přestože mužstvo pod jeho vedením prohrálo až ve finále s Metallurgem Magnitogorsk, do příští sezony už klub z ekonomických důvodů nenastoupil a zanikl. Že by se nějaký český klub v ruské nejvyšší soutěži objevil, je přitom aktuálně více než nepravděpodobné. Samotné Rusko bylo vyloučeno z mistrovství světa a konec války na Ukrajině je v nedohlednu.

"Přijít o Rusko na mistrovství světa je určitě z pohledu hokeje ztráta, jiná volba ale nebyla, já bych je vyřadil úplně ze všeho. Hokejově mi tam můžou chybět, za to, co ale Rusko předvádí poslední tři měsíce na Ukrajině, si nic jiného než vyřazení nezaslouží," dodal pro ŽivotvČesku.cz Jiří Hrdina.  

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.