Reklama:

Šándor: Ukrajinská akce odhalila slabiny Putina, ale je tu jedno mírové riziko do budoucna

Andor Šándor
Andor Šándor
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 18. 8. 2024

Zahraniční zpravodajství: Ukrajinská ofenziva v západní části Ruska, konkrétně v Kurské oblasti, vedla k náhlému přerušení nepřímých rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou, které měly proběhnout pod záštitou Kataru. Rozhovory byly zaměřeny na dosažení dohody o zastavení vzájemných útoků na energetickou infrastrukturu obou zemí a měly být prvním krokem k částečnému příměří, s odvoláním na své nejmenované zdroje to uvedl deník The Washington Post. K situaci poskytl pro ŽivotvČesku.cz svůj komentář bezpečnostní expert Andor Šándor, který upozornil na slabiny ruské obrany a zpochybnil strategický význam ukrajinské operace v Kursku.

Reklama:

Rozhovory zmařeny kvůli vojenské akci

Nepřímé rozhovory mezi oběma stranami měly být mediovány Katarem, který měl zajistit oddělené schůzky s ukrajinskou a ruskou delegací. Cílem bylo dosáhnout dohody o zastavení útoků na kritickou energetickou infrastrukturu, což by mohlo oběma zemím poskytnout určitou úlevu a stabilizaci, uvádí zmíněné periodikum.

Reklama:

Podle diplomatů obeznámených s jednáními však ukrajinská ofenziva do Kurské oblasti vedla k náhlému přerušení těchto jednání. Ruská delegace z rozhovorů odstoupila s tím, že útok představuje eskalaci konfliktu, což Katar donutilo k rozhodnutí pozastavit proces jednání.

Reakce Ruska a Ukrajiny

Ruské síly pokračovaly v útocích na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, zatímco Ukrajina zaměřila své dronové útoky na ruská ropná zařízení a sklady paliva, což výrazně zasáhlo ruskou rafinační kapacitu a zvýšilo ceny energie na světových trzích. Zatímco obě strany pokračovaly ve vzájemných útocích, mírové rozhovory v Kataru představovaly naději na alespoň částečné příměří, které by přineslo dočasnou úlevu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Ukrajina je připravena jednat o příměří pouze za podmínky, že Rusko stáhne své vojáky z ukrajinského území, včetně Krymu. Ruský prezident Vladimir Putin naopak požaduje, aby Ukrajina uznala ruskou anexi čtyř oblastí, které jsou nyní pod částečnou kontrolou ruských sil.

Komentář Andora Šándora

Bezpečnostní expert Andor Šándor pro ŽivotvČesku.cz uvedl, že vpád Ukrajinců do Kurské oblasti ukázal zásadní nedostatky v ruské pohraniční obraně.

"Je to jednoznačný důkaz toho, že ruská pohraniční obrana v této oblasti je velmi slabá, což umožnilo Ukrajincům snadný průchod. Rusko nemá dostatečné síly, které by byly schopny efektivně čelit podobným útokům v této části země," uvedl Šándor.

Zároveň však upozornil, že z vojenského hlediska ukrajinská ofenziva nemusí mít jasný strategický cíl. "Jde o krok, který může sice posloužit jako důkaz schopnosti Ukrajiny přejít do ofenzivy, ale není jasné, jaký dlouhodobý přínos má pro dosažení míru. Naopak to může vést k dalšímu posílení ruských pozic a zintenzivnění útoků na ukrajinskou armádu,“ doplnil pro ŽivotvČesku.cz.

Podle Šándora se může Ukrajina dostat do situace, kdy se po ztrátě zkušených armádních jednotek, které jsou nyní v Kurské oblast, ocitne v nevýhodě na jiných kritických místech současného konfliktu.

Šándor také zdůraznil, že ofenzivní operace může negativně ovlivnit další mírová jednání, jelikož Rusko bude nyní vůči jakýmkoli dalším diplomatickým snahám více skeptické a bude si »vlom brát jako zápornou záminku«. "Ukrajinská akce v tomto kontextu pravděpodobně ztížila cestu k diplomatickému řešení," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz Šándor.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: