Bílé Vánoce v Česku: 1. adventní neděle na horách přinese sníh. Štědrý den je pod sněhem jednou za osm let, říká meteoroložka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 14. 11. 2022

Podle aktuálních dat se dá předpokládat, že během tzv. kateřinského týdne, tedy od 21. listopadu, bude na horách sněžit. V nížinách se bude jednat o déšť. První adventní neděle, která letos připadá na 27. listopadu, tak na horách bude bílá. V nižších polohách bude počasí na blátě, uvedla to pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová (42) a dále nastínila, jaké jsou šance, že Česko čekají Vánoce jako z obrázků Josefa Lady.

Skutečně bílé Vánoce s pořádnou sněhovou pokrývkou, kdy místy leželo i přes 50 cm sněhu, naposledy panovaly v Česku v letech 2001 a 2010. Jak to bude letos, není v tuto chvíli zatím úplně snadné určit. "Numerické modely zatím tak daleko nevidí. Podle statistik se Vánoce v nížinách s měřitelnou sněhovou pokrývkou vyskytují jen jednou za osm let. Za »Vánoce na blátě« může předvánoční obleva, tedy teplé jihozápadní nebo západní oceánské proudění, které se dostává do celé střední Evropy nejčastěji v období od 23. prosince do 1. ledna. Není to jen otázka posledních let," uvedla pro ŽivotvČesku.cz známá meteoroložka Dagmar Honsová a připomněla, že tento jev popisuje pranostika »Na Adama a Evu čekejte oblevu«, která se říká už od 17. století.

"Pokud by se Vánoce slavily o měsíc později, tedy 24. ledna, stoupla by pravděpodobnost bílých svátků až na 80 %," sdělila dále Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz. Poslední Štědrý den s teplotou v nížinách pod bodem mrazu byl oproti tomu na území Česka naměřen v roce 2007. Naopak teplotní rekordy padly v roce 2017. V Albrechticích bylo na Štědrý den 11,2 °C. V roce 2013 bylo v Bohumíně naměřeno dokonce 13,2 °C.

Počasí na Štědrý den může být hodně proměnlivé, což dokazuje i pohled do minulosti. Na 24. prosince byla u nás historicky nejvyšší teplota naměřena v roce 1958, a to na stanici Lučina, kde 24. prosince bylo neuvěřitelných 14,5 °C. Nejnižší teplota na Štědrý den byla naměřena na Horské Kvildě, kde teploměr ukázal -31,5 °C, a to v roce 2001. Nejvíce sněhu bylo v Krkonoších v roce 1974, kdy byla pokrývka hluboká 215 cm.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.