Česko pod vlnou bouřek a dešťů. Může docházet k vzestupům hladin a povodňové aktivitě, říká Dagmar Honsová

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Pixabay
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 15. 5. 2021

Česko zasáhlo v posledních dnech poměrně významné množství srážek. A stejně tak tomu je i v sobotu, kdy se zvedly hladiny řek po celé republice. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) kvůli tomu vyhlásil povodňovou bdělost. Po 16. hodině odpoledne platily první povodňové stupně na skoro 20 místech Česka. "Je to tak, že byly vydatné srážky od středy do pátku a půda je poměrně hodně nasycená," řekla pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová s tím, že podobný charakter počasí převládne i v dalším týdnu.

Kvůli významnému nasycení půdy platí od sobotního poledne do odvolání výstraha před povodněmi, a to pro Prahu, části Středočeského a Ústeckého kraje. V sobotu později odpoledne by podle předpovědi měly opět dorazit vydatnější srážky.

"Takže i teď, kdy očekáváme, že to bude ve východní části republiky o přeháňkách, kdy spadne 25 milimetrů, což by normálně nebylo nic, tak teď, kdy se to během tří hodin trefí, tak může docházet k vzestupům hladin zejména menších toků a dosažení první až maximálně druhého stupně povodňové aktivity. A není to otázka jen víkendu, ale celého příštího týdne," upřesnila pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Od sobotních 15 hodin pak začala platit povodňová bdělost v částech Jihočeského kraje (Dačice), Pardubického kraje (Lanškroun, Moravská Třebová, Polička, Svitavy), Kraje Vysočina (Bystřice nad Pernštejnem, Jihlava, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Nové Město na Moravě, Telč, Třebíč, Velké Meziříčí), Jihomoravského kraje (Blansko, Boskovice, Tišnov, Znojmo), Olomouckého kraje (Litovel, Mohelnice, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh) a Moravskoslezského kraje (Bruntál, Hlučín, Kravaře, Opava, Rýmařov, Vítkov). Výstraha je platná až do nedělního poledne.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.