Hřiby a křemenáče můžete najít i uprostřed října. Houbař prozradil svůj trik. V lesích se objevila zrádná delikatesa

Se svolením Dominika Maška
Na podzim se daří křemenáčům. Na snímku houbař Dominik Mašek s kamarádem.
Foto: Se svolením Dominika Maška
Josef Šťastna | Redaktor
josef.stastna@zivotvcesku.cz
Publikováno: 9. 10. 2021

Léto dávno skončilo, ale rozhodně nekončí houbařská sezóna. Až do prvních mrazů porostou hřiby smrkové a hřiby hnědé. V lesích se dají najít také ryzce či křemenáče. Masivně roste také čirůvka fialová, tedy houba, která patří k podzimním delikatesám, ale může nadělat hodně zdravotních problémů. "Je nutné ji pořádně tepelně upravit, jinak je jedovatá a může způsobit rozklad červených krvinek," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz Jan Wipler z České mykologické společnosti.

Většina houbařů pořád nachází plné košíky hřibovitých hub, kromě hřibů smrkových, křemenáčů a hřibů hnědých se v lesích hojně objevují také klouzky. Zkušení houbaři nedají dopustit na ryzce a lišky nálevkovité. Od konce září se v Česku masivně začala objevovat fialová »kráska«, která ale může být pořádně nebezpečná.

Čirůvka fialová roste až do prosince, najdete ji v lesích bohatých na dusík. Výborná jedlá houba patří v kuchyni k delikatesám. "Je nutné ji pořádně tepelně zpracovat, vařit ji alespoň 20 minut. Za syrova totiž obsahuje totiž toxin hemolysin, který rozkládá červenou krvinkou. Povařené plodnice jsou neškodné," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz mykolog Jan Wipler.

Lidé, kteří se vypraví na hřiby, tak by si měli vybrat místo, kde dostatečně pršelo, zároveň je vhodné najít teplejší místo. Takové může být třeba u vodní plochy. O cennou radu se podělil zkušený houbař Dominik Mašek. "Mám takový trik, na který jsme přišel za léta praxe. Když začne být už opravdu zima a noční teploty začnou padat někam na 5 stupňů Celsia a méně, tak funguje, že houby rostou blízko u vodní plochy. Opravdu se objevují metr či půl metru od břehů rybníků či u řeky. Je to dané tím, že voda je teplejší a umí ohřát kraj břehu, což se hřibovitým houbám líbí," podělil se o svou zkušenost Dominik Mašek.

"Kdo vysloveně prahne po hřibech smrkových, měl by na podzim zkusit listnaté lesy. Do listnatých lesů se přesune růst hřibů smrkových a hřibů kovářů, mám vyzkoušené, že na podzim to tak bývá. Doporučuji se podívat na bukové lesy, tam mohou čekat pěkné úlovky hřibů smrkových," dodal pro ŽivotvČesku.cz zkušený houbař Dominik Mašek.

Mírná zima dala houbařům naději, že už za dva týdny by se mohly objevit oblíbené jarní hou...

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu