Hřiby pomalu končí. Houbaře ale potěší léčivá královna lesů, která se dá jíst i za syrova

Počasí, houby - Ilustrační snímek
Počasí, houby – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 30. 10. 2021

Nic netrvá věčně a týká se to i sezóny hřibovitých hub. Ještě lze sporadicky objevit hřiby hnědé, klouzky i hřiby smrkové, ale jsou to už poslední výjimečné nálezy. O slovo se hlásí ale jedna z nejcennějších a nejchutnějších hub vůbec. "Hlíva je houba, která podporuje imunitu," potvrdil pro ŽivotvČesku.cz uznávaný mykolog Vladimír Antonín.

Zkušení houbaři ví, že na podzim a v zimě by si do lesa měli kromě košíků vzít i menší žebřík, na stromech roste jedna z nejchutnějších českých hub, o jejíž léčivých účincích kolují legendy. Výtažky z hlívy se prodávají v lékárnách, mnoho lidí si ji kupuje v supermarketu. Dřevokazná houba od podzimu roste hlavně na odumřelých kmenech listnatých stromů, zejména na bucích, vrbách, ořešácích, topolech či břízách.

"Oblíbené jsou dvě hlívy, hlíva plicní a hlíva ústřičná. Hlíva plicní je světlá, hlíva ústřičná je šedá až modrošedá. Hlíva ústřičná je chladnomilná houba, pokud hodně nemrzne, tak roste na podzim i v zimě. Hlíva plicní má zase ráda teplejší část roku jako je jaro a začátek podzimu," uvedl pro ŽivotvČesku.cz člen České mykologické společnosti Vladimír Antonín.

Hlíva příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, má i účinky proti zánětlivým onemocněním, zvyšuje odolnost proti infekcím a pomáhá při léčbě popálenin a hemoroidů.

"Nemůžeme tvrdit, že je to léčivá houba, která by fungovala tak, že když máte angínu, že si ji vezmete místo antibiotik, tak to není. Ale určitě je to houba, která podporuje imunitu, zejména při pravidelnějším užívání. Lze jí konzumovat i syrovou, nebo stačí ji usušit, pak rozemlít na prášek. Někdo to dává do jogurtu, někdo do medu, faktem je, že imunitu opravdu podporovat umí," potvrdil pro ŽivotvČesku.cz mykolog Vladimír Antonín.

Výhodou je, že hlívu lze pěstovat v domácích podmínkách, ale to už není houbaření, to je spíše výroba královny hub, která má v gastronomii nenahraditelnou pozici.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.