Hřiby sebrané v září mohou přinést zdravotní problémy. Hlavně nic nevykrajovat, zhrozila se mykoložka

Houbař – ilustrační foto
Houbař – ilustrační foto
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 17. 9. 2021

Září je časem, kdy vrcholí houbařská sezóna. V lesích se dají najít lišky, bedly, ryzce a hlavně celá řada hřibovitých hub. Právě se hřiby ale může být problém. "Často vidím, jak lidé sbírají i plesnivé houby a pak to různě vykrajují, to úplně špatně," řekla pro ŽivotvČesku.cz mykoložka Tereza Tejklová a vysvětlila, co pak lidskému organismu hrozí.

V září běžně panuje proměnlivé počasí, kdy chvíli prší a pak je zase teplo. To jsou dobré podmínky nejen pro houby, ale také pro plísně. A některé napadají právě houby. Plísně se často vyskytují u oblíbených hřibů hnědých a plno houbařů si řekne, že úlovek nebudou vyhazovat, že houby jen pořádně očití. To je velmi rizikové.

"Například na hřibu hnědém se mohou objevovat různé druhy plísní. Někdy je taková plíseň okem sotva vidět, ale plodnice je již napadená. Často vidím, jak je lidé sbírají a pak to doma vykrajují. To je prostě úplně špatně. Nic nevykrajujte, nejlepší je takové nechat tyto houby v lese. Opravdu platí, že mohou vyvolat velké žaludeční problémy. Plísně obecně mohou být karcinogenní, ale vždy záleží na tom, kolik toho houbaři sní," řekla pro ŽivotvČesku.cz mykoložka Tereza Tejklová, která se nechtěla pouštět do hodnocení, kdy už houby a plísně mohou stát i za vznikem závažných onemocnění a kdy bude člověku jen špatně od žaludku.

"V současné době je problémem nedostatek vláhy a houby v lesích zasychají. Houbaři pak mají tendenci sbírat i nekvalitní houby," dodala expertka na houby s tím, že při sběru často platí, že méně je někdy více.

Klasická houbařská sezóna je na konci, před houbaři je jeden z posledních víkendů, kdy maj...

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu