Miliardy v košíku. Ekonom spočítal, jaké množství hub z lesa houbaři odnesou a jaká je jejich cena

Hřib – ilustrační foto
Hřib – ilustrační foto
Foto: Pixabay

Teplé počasí a občasné bouřky přejí houbařům, kteří vyráží s košíky na lov hříbků, klouzků, lišek a dalších oblíbených druhů hub. Každý rok Češi z lesů odnesou tisíce tun hub a jejich cena šplhá do miliard. Ekonom Lukáš Kovanda pro ŽivotvČesku.cz vysvětlil, jak se cena hub vypočítává a odhadl letošní sezónu.

Pro houby až na výjimky platí poměrně jednoduchá rovnice - čím více v létě prší, tím více rostou. Podhoubí má rádo teplé počasí a častý vytrvalý déšť. Přívalové bouřky pro růst hub ideální nejsou.

"Obecně jsou pro houby srážky dobré, výjimku tvoří prudké přívalové deště. Houby nemají rády sucho, ale také nemají rády, když se podhoubí »​topí« ve vodě. Cílem houby je vytvořit dospělou plodnici a pustit výtrusy pro další rozmnožování. Podhoubí má zřejmě naprogramováno, že nemá smysl za sucha vytvářet plodnice, protože houba zaschne dříve, než vyroste do velikosti, kdy už vypouští výtrusy. Podobné je to s vodou - když je houba hodně namočená, tak také nedospěje, ale hnije už jako nedospělá plodnice. Podhoubí potřebuje optimální podmínky, ideální je noční déšť a zapaření půdy, které aktivizuje podhoubí," vysvětila pro ŽivotvČesku.cz mykoložka Tereza Tejklová s tím, že když se z lesů odpařuje voda, je to pro růst hub ideální situace.

Letošní rok se zdá být zatím průměrný. Květen byl poměrně příznivý, tropické dny v červnu na mnoha místech ale růst hub přibrzdily. Houbaři s napětím čekají, co se sezonou udělají intenzivní bouřky.

Pro většinu tuzemských houbařů začíná sezóna až v červnu, kdy se začnou hojně objevovat hřibovité houby. Znalci ale ví, že opravdu ceněné houby vykukují už od března. Hlavně na chutných smržích se dá dobře vydělat. "Cena za kilogram čerstvých smržů se pohybuje kolem 1000 korun. Ale může to být i výrazně více," řekl pro ŽivotvČesku.cz obchodník s lesními plody Pavel Bogner.

Ekonom Lukáš Kovanda pro ŽivotvČesku.cz vysvětlil, jakým způsobem se vypočítává cena hub sebraných v českých lesích. "Mykologové vzhledem k průběhu roku a počasí mají spočítané, kolik hub přibližně naroste. Pak se vychází z toho, kolik hub se prodá na trzích. Z toho se dělá hypotetická kalkulace, při které se počítá se scénářem, že všechny houby, které v lese vyrostou, by se prodaly. Každý rok je jiný, počítá se s vlivem počasí i povětrnostních podmínek," popsal pro ŽivotvČesku.cz ekonom s tím, že za rekordní považuje rok 2013, kdy lidé odnesli z lesů 33 tisíc tun hub, jejichž cena by se na trhu vyšplhala na 5,4 miliardy korun. V letošní sezoně by houbaři podle předpokladů měli domů odnést houby za 3 až 4 miliardy korun.

Mezi nejvíce ceněné české houby patří smrže. Kilo smržů berou výkupny za 1000 až 2000 korun. Profesionální houbaři, kteří smrže dodávají přímo do restaurací, si berou i 3000 za kilogram. Kilogram sušeného smrže pak může stát i více než 10 000 Kč.

Oblíbený režisér Zdeněk Troška (68) se objevil na narozeninové oslavě Pavla Plecháče a vyp...

Zavřít reklamu