Koš hub i za 10 tisíc korun. V Česku rostou poklady, na kterých se dá dobře vydělat. Promluvil obchodník

Houbařka – Ilustrační foto
Houbařka – Ilustrační foto
Foto: Profimedia.cz

Pro většinu tuzemských houbařů začíná sezóna až v červnu, kdy se začnou hojně objevovat hřibovité houby. Znalci ale ví, že opravdu ceněné houby vykukují už od března. Hlavně na chutných smržích se dá dobře vydělat. "Cena za kilogram čerstvých smržů se pohybuje kolem 1000 korun. Ale může to být i výrazně více," řekl pro ŽivotvČesku.cz obchodník s lesními plody Pavel Bogner.

Už v polovině května se objevují tzv. barevné hřiby, mezi které patří například hřib kovář. Na přelomu května a června se pak tisíce houbařů vypraví do lesa na hřiby dubové a borové, později se objeví hřib smrkový a lahodné lišky. Jenže skuteční znalci hub obráží terén už od konce února. Jakmile sleze sníh a teploty začnou kolísat kolem nuly, začíná růst vynikající kačenka česká, která patří do čeledi smržovitých hub. Její čas končí během května, kdy slunce začne vysušovat podhoubí.

Na kačenky nemá smysl chodit do klasického lesa, má ráda zarostlé sady a křoviny, objevuje se pod trnkami, olšemi či třešněmi. Zkušení houbaři ví, že čím odpudivější křoví, tím větší šance najít houbu, která patří mezi největší delikatesy a v kuchyni má široké využití. Šanci na dobrý nález zvyšuje zásadité podloží, v Česku roste například na Berounsku.

Když končí kačenky, nastupují smrži. Podle odborníků na gastronomii mají ještě o něco jemnější chuť než kačenky. V České republice se vyskytují například smrž obecný či smrž kuželovitý.

Smržům se v gastronomii někdy přezdívá české lanýže, protože jde o velmi aromatické houby a už malé množství dá pokrmu nezaměnitelnou chuť. Lahůdkou je jednoduchá úprava, kdy se pouze osmaží na másle a cibulce a přidá se sůl a pepř. Při takto lehké úpravě vyniká jejich specifická chuť a vůně.

"Nyní je dostupná například kačenka česká, kterou ale já nakupuji z Rumunska. Tady je jich málo a pro mě se to nevyplatí. U ní se nákupní cena za kilo čerstvých hub momentálně pohybuje kolem 250 a 350 korun za kilogram. Smrže bývají dražší, tam se kilogram čerstvých smržů pohybuje kolem 1000 korun," řekl pro ŽivotvČesku.cz obchodník s lesními plody Pavel Bogner.

Pokud ale houbař složí mykologické zkoušky, tak může houby dodávat přímo do restaurací. Když se vynechá překupník a houby jdou přímo do kuchyně, tak je cena vyšší. U kvalitních smržů může člověk dostat i 3000 korun za kilogram. Pokladem jsou pak sušené houby. Tam může kilogram kvalitní sušené houby atakovat cenu 10 tisíc korun.

Oblíbený režisér Zdeněk Troška (68) se objevil na narozeninové oslavě Pavla Plecháče a vyp...

Zavřít reklamu