První láska Richarda Krajča mu změnila život. Prozradil, čemu se díky ní začal věnovat

Richarda Krajča přivedla k hudbě první láska Michaela
Richarda Krajča přivedla k hudbě první láska Michaela
Foto: nextfoto.cz
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 22. 3. 2021

Každý má vzpomínky na první lásku, která ho v životě potkala. Jde o zážitek, který zůstává v paměti po dlouhá léta – i když někteří by možná radši zapomněli. Hezké vzpomínky má na první děvče ve školce, které mu rozbušilo srdce, zpěvák a herec Richard Krajčo (43). Ale lásku v pravém slova smyslu poznal až o něco později. Dívka, do které se zamiloval, dokonce nadaného hudebníka navedla na uměleckou dráhu, díky níž se stal úspěšným muzikantem. "Jmenovala se Michaela a díky ní jsem vlastně začal skládat první písně," svěřil se pro ŽivotvČesku.cz.

Richard Krajčo patří k předním českým interpretům hudební scény, který v roce 1993 založil úspěšnou kapelu Kryštof. Nespočet jejich hitů jako Obchodník s deštěm, Lolita, Atentát nebo Ty a já nepřestávají znít v rádiích a melodie i texty skladeb se jen těžko dostávají z hlavy.

Ale cesta k úspěchu nebyla přímá. Impulsem k tomu začít pracovat na vlastních nápadech, byla pro známého hudebníka první opravdová láska, ve které našel podporu pro svou tvorbu a talent. I když ta úplně první proběhla už ve školce.

"Jmenovala se Katka a měla černé kudrnaté vlasy. Dokonce si pamatuju, že jsem kvůli ní svedl souboj. Ale tu opravdu velkou první lásku jsem našel na »brusláku« (pravidelné nedělní bruslení) na havířovském zimním stadionu. Jmenovala se Michaela a díky ní jsem vlastně začal skládat první písně," řekl Richard Krajčo pro ŽivotvČesku.cz s tím, že v období, kdy prožíval první okouzlení a zamilovanost, ještě neuměl hrát na kytaru.

"Sestříhával jsem na »dvojkazeťáku« instrumentální pasáže písní, abych z nich vytvořil song, do kterého jsem pak následně skládal své melodie a texty. Tehdy to šlo nejlépe na songy The Cure z alba Disintegration a remixové desky The Mixed Up, kde byly dlouhé nezpívané pasáže. A tak vlastně začala má hudební kariéra," dodal pro ŽivotvČesku.cz dvojnásobný otec Richard Krajčo - má syna Richarda a dceru Bereniku, které má s bývalou manželkou a modelkou Martinou Poulíčkovou (42). V roce 2017 se oženil s dlouholetou partnerkou, režisérkou a scénáristkou Karin Babinskou (46).

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.