Rodiny jsou dnes jiné, než když jsme začínali točit. Režisérka Výměny manželek zhodnotila vývoj českých domácností po 15 řadách reality show

Výměna manželek
Výměna manželek
Foto: Se svolením TV Nova
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 9. 6. 2022

Již 15. řada oblíbené reality show, ve které si maminky na deset dní vyměňují své domácnosti, aby si vyzkoušely, jestli je za plotem skutečně tráva zelenější, dospěla jako každý rok do svého finále. Jaké dojmy za sebou zanechala, popsala pro ŽivotvČesku.cz režisérka oblíbeného pořadu Jana Rezková. "Rodiny, se kterými točíme, se dnes hodně změnily," připustila.

Po 25 odvysílaných epizodách nyní i Výměnu manželek čekají »televizní prázdniny«, během kterých tvůrci pořadu usilovně pracují na nové řadě. Kdy přesně ji televize Nova nasadí, zatím není známo, obvykle tomu tak ale bývá na podzim, případně na začátku nového kalendářního roku.

Režisérka pořadu Jana Rezková, která se na tvorbě reality show podílí již od jejího zrodu, tedy dlouhých 18 let, pro redakci ŽivotvČesku.cz popsala, co si z právě odvysílané řady odnesla a co ji nejvíce překvapilo. "Nejvíc mě asi zaujalo, jak moc jsou rodiny jiné, než když jsme s natáčením začínali. Připadá mi, že nyní spolu páry i celé rodiny komunikují mnohem hůř, jako kdyby se úplně vytratilo pochopení, tolerance a slušné způsoby," zrekapitulovala posledních 25 epizod Výměny manželek.

"Osobně mám dojem, že za to často mohou sociální sítě a to, že lidé mají v ruce stále přilepené mobilní telefony. Dřív to tak nebylo, i když byl internet, chodilo se možná tak na diskusní fóra či někdo psal blog, ale rozhodně nás technologie neprovázely celým dnem tak, jako tomu je dnes. V téhle řadě mohlo mít určitě vliv i to, že se natáčela za pandemie covidu, takže lidé mnohdy jinou komunikační možnost neměli, na druhou stranu jsem čekala, že když budou rodiny trávit více času pohromadě, najdou si prostor, aby si mohly některé věci vyříkat. To se ale nestalo," uvedla pro ŽivotvČesku.cz Jana Rezková s tím, že ve třech epizodách připravované řady, které jsou zatím natočené, jsou chytré telefony poměrně zásadní téma.

Podle režisérky Výměny manželek se změnilo také to, že v poslední době mají účastnící se rodiny stále větší a větší ekonomické potíže. "Těžko říct, proč tomu tak je. Vliv mohl samozřejmě mít i ten zmiňovaný covid," konstatovala Jana Rezková pro ŽivotvČesku.cz.

Výměna manželek patří dlouhodobě k nejsledovanějším pořadům. V kategorii pořadů po 20. hodině pro diváky od 15 let se její sledovanost podle serveru Mediaguru.cz dlouhodobě pohybuje průměrně kolem 26 až 28 %. Poslední odvysílané řadě přitom konkuroval seriál Četnické humoresky, který vysílá Česká televize. Jeho sledovanost se pohybovala kolem 19 %.

Stejně jako každý rok, tak i tentokrát byli diváci svědky mnoha dramatických situací - od kolapsu účastníka přímo během vysílání přes šílené stravování malých dětí až po již tradiční zanedbané domácnosti. Bylo také odvysíláno několik VIP epizod, ve kterých do svého soukromí nechaly nahlédnout známé české osobnosti. Letos to byl zpěvák Jan Bendig (28) s přítelem Lukášem Rejmonem (36), herec Jaromír Nosek (44) s partnerkou, herec Dan Krejčík (27) s partnerem Matějem Stropnickým (38) a na závěr herecká dvojice Míša Tomešová (31) a Roman Tomeš (34).

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.