Tank teď od Rusů nekoupí vůbec nikdo. Expert na válku Josef Kraus popsal zlou budoucnost armády Vladimira Putina. Použil i slovo "krámy"

Válka na Ukrajině - Ilustrační snímek
Válka na Ukrajině – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 2. 6. 2022

Válka na Ukrajině jednoho dne skončí a na řadu přijde obnova jak napadené země, tak armády agresora. Za jaké situace to bude a jaký v té době bude vztah západního světa s Ruskou federací, není jednoduché předvídat. Podle analytika z Masarykovy univerzity v Brně Josefa Krause ale ruská armáda nemá dobré vyhlídky. "I kdyby stokrát chtěli, tak se jim při pokračujících sankcích zbrojit nepodaří," uvedl pro ŽivotvČesku.cz

Volodymyr Zelenskyj (44) ve čtvrtek znovu požádal EU o dodávky dalších zbraní a rovněž o schválení nových sankcí proti Rusku. Uvedl to ve videoprojevu k účastníkům konference Globsec v Bratislavě. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (48) následně zdůraznila, že Ukrajina musí o své budoucnosti rozhodnout sama, a vyjádřila naději, že Kyjev získá postavení kandidáta na členství v Evropské unii.

Slovensko zároveň oznámilo dohodu o dodávce osmi samohybných houfnic Zuzana 2. Zatímco jednotlivé západní státy více či méně podporují Ukrajince právě pomocí vojenské techniky, ruská armáda počítá ztráty, které ji podle některých expertů v dohledné době dovedou ke kolapsu. Jaké jsou možnosti její obnovy i v případě ukončení konfliktu, popsal pro ŽivotvČesku.cz vojenský analytik Josef Kraus.

"Ne že by se Rusko ve zbrojení nesnažilo dohnat Západ, ale otázkou je, zda na to budou mít prostředky. Hodně bude záležet na tom, jestli se dál udrží celá řada těch mezinárodních sankcí, které jsou na Ruskou federaci uvaleny. Pokud ano, tak to bude primárně znamenat, že na tom Rusko bude ekonomicky velice špatně a že nebude mít přístup k celé řadě technologií, které jsou důležité pro zbrojní průmysl. Spoustu věcí si prostě nedokáží vyrobit sami, a i kdyby stokrát chtěli, tak se jim v té chvíli zbrojit nepodaří. Nebudou mít peníze ani technologie," popsal pro ŽivotvČesku.cz.

Rozdíly ve zbrojním vybavení jsou přitom v současné válce jasně patrné a západní dodávky jsou klíčovým faktorem celého konfliktu. Byť má Rusko v bojích víc vojáků a množství techniky se v počátku invaze zdálo téměř nevyčerpatelné, mnoha výraznějších úspěchů doposud nedosáhlo. Předvedená »kvalita« ruských zbraní navíc podle Josefa Krause velmi snižuje možnost jejich masivního exportu.

"Finance jim nepřinese ani vývoz zbrojního průmyslu, protože kdo teď od Rusů koupí třeba tank, když se ukazuje, že nefungují, nedochází ani k nasazovaní toho moderního typu Armata. Proč? Protože ten »krám« očividně ani nejezdí. Ozbrojené síly jim nefungují a moderní bojová technika je vlastně jenom »papírová«, v tu chvíli od nich ve velkém nebude nic kupovat ani Čína nebo Indie, prostě nikdo. Na tomto dříve silném exportu se nezahojí. A jestliže Rusko dokáže exportovat jen ropu, plyn a právě vojenskou techniku, tak je nasnadě, že se velké zbrojení nedá očekávat. Navíc jak na Ukrajině extrémně ztratili kapacitu současných ozbrojených sil, tak jim potrvá strašlivě dlouho, než je vůbec dokáží doplnit," dodal pro ŽivotvČesku.cz expert katedry politologie Masarykovy univerzity v Brně.

Důležitost západních zbraní ve zmiňovaném projevu znovu zopakoval i Volodymyr Zelenskyj. "Evropa by měla více podpořit Ukrajinu. Děkujeme vám za všechno, dodávky zbraní by se ovšem měly zintenzivnit. Na bojišti na Ukrajině se rozhoduje, zda se svoboda zachová pro všechny. Rozhodne se, zda svoboda přetrvá v dalších desetiletích," uvedl ukrajinský prezident a mezi žádanými zbraněmi zmínil například raketové a dělostřelecké systémy.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.