Už v pondělí nastane výrazný zlom v počasí. Hřejivé slzy budou otírat milovníci sněhu. Promluvila konzultantka

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 12. 12. 2021

Svatá Lucie letos nejen noci upije a na dni nepřidá, přinese také oblevu, a to včetně horských oblastí a i nebezpečí ledovky. "Mezi nebezpečné meteorologické jevy, které se budou během týdne vyskytovat, patří mrznoucí mlhy, mrznoucí mrholení, v pondělí a v úterý i mrznoucí déšť, při kterém se bude tvořit ledovka," řekla pro ŽivotvČesku.cz konzultantka počasí Dagmar Honsová směrem k novému týdnu.

"V příštím týdnu bude v hlavní roli obleva, odpolední teploty vystoupí až na 7 °C. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -2 až -6 °C, na západě bude až 1 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na -1 až 3 °C, v Čechách na 5 °C. V úterý bude oblačno až zataženo, ojediněle mrznoucí déšť. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 2 až -2 °C, na východě kolem -4 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 1 až 5 °C, na západě na 7 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, ojediněle mrholení. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 2 až -2 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 3 až 7 °C," upřesnila konzultantka počasí pro ŽivotvČesku.cz a přidala vysvětlení pranostiky Lucie, noci upije a dne nepřidá.

Spočívá v rozdílech tzv. středního slunečního a skutečného nerovnoměrného slunečního času, který ukazují například sluneční hodiny. U fyzikálního vysvětlení této pranostiky si pomůžeme druhým Keplerovým zákonem, který říká, že se planety, tedy i naše Země, v přísluní pohybují nejrychleji, naopak v odsluní nejpomaleji. Zkrátka se na Lucii Země na své dráze posune za jeden den o větší úsek než za den předešlý, ale přitom se nestačí otočit dost na to, aby kompenzovala zvýšení rychlosti oběhu kolem Slunce – Země nestihne díky své rovnoměrné rotaci zařídit, aby Slunce zapadlo dříve než předešlý den. Zemská osa se během podzimu odklání svojí severní částí od Slunce, což způsobuje, že Slunce zapadá stále dříve a vychází stále později – světlá část dne se citelně zkracuje, uvedla Dagmar Honsová.

"13. prosince, tedy na svátek Lucie, se začne pozvolna prodlužovat odpoledne. Slunce sice začíná zapadat později, ale ráno také později vycházet a to až do zimního slunovratu, který většinou nastává 21. prosince, kdy Slunce vstoupí do znamení Kozoroha a začne se opět vracet k rovníku. Svatá panna Lucie žila podle starých legend na přelomu 3. a 4. století v sicilských Syrakusách. Její jméno se odvozuje od latinského slova lux, tedy světlo," dodala pro ŽivotvČesku.cz odbornice přes počasí.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.