V centru Prahy se protestovalo. Policie zajistila celkem 3 osoby, pak nastal klid

Policie kontroluje dodržování opatření na Václavském náměstí
Policie kontroluje dodržování opatření na Václavském náměstí
Foto: Archiv Policie ČR
Publikováno: 31. 12. 2020

Silvestrovské oslavy v centru Prahy jsou klidné. V ulicích se pohybují jen jednotliví lidé, ojedinělé jsou i výbuchy pyrotechniky. Centrem chodí především cizinci. Na pořádek v ulicích dohlížejí desítky policistů. Práci zatím měli jen na Václavském náměstí s demonstrací proti koronavirovým vládním nařízením.

Policisté Václavské náměstí po 21:00 kvůli demonstrantům, kteří místo odmítali opustit, zcela uzavřeli. Vstupovat umožňovali pouze lidem, kteří na něm bydlí. Policisté včetně těžkooděnců hlídkovali na všech přístupech. Desítky policistů a záchranářů se pohybují i po Staroměstském náměstí. Svým počtem tak krátce po 21:00 výrazně převyšovali chodce. V ulicích se pohybovali především cizinci, někteří atmosféry vylidněného centra využívali k pořizování netradičních fotografií. Roušky většina z nich neměla.

Vedení Prahy letos v centru metropole a na mnoha dalších místech zakázalo používání zábavní pyrotechniky. I vzhledem k nízkému počtu lidí, kteří se v centru hlavního města pohybují, je zákaz většinou dodržován. Výbuchy se ozývají pouze ojediněle a zaznívají především z okolních čtvrtí.

Klid v centru města byl již vpodvečer. Před 18:00 bylo na Staroměstském náměstí jen několik desítek lidí. V okolních ulicích v centru lidé jen korzovali. Podobně tomu bylo na Václavském náměstí.

Korzující skupinky tvořily zejména dvojice, případně rodiny s dětmi, obrázek pro konec roku v centru ne příliš typický. Jindy centrum v podvečerních hodinách navštěvují zvláště cizinci. Ani letos nebylo výjimkou, že mnozí dospělí s sebou nesli kelímky s horkými nápoji, většina lidí v centru však měla ústa a nos zakryté rouškou či jinou pokrývkou a dodržovala rozestupy. Krátké fronty, čítající však jen několik jednotlivců, se občas utvořily před výdejními okénky restauračních zařízení, nabízejících kávu, čaj, případně punč a svařené víno. Na Staroměstském náměstí takových výdejen bylo okolo deseti, podobně jako na Václavském náměstí.

Naopak plno bylo v pozdně odpoledních hodinách například ve Stromovce. Tu navštívili rodiče s dětmi, lidé venčící psy nebo sportovci na kolech či běžci. Na bezpečnost a dodržování vládních opatření a městské vyhlášky, zakazující odpalování petard na stanovených místech v Praze, dohlíželo v parku několik strážníků. To, že by lidé vyhlášku porušovali a petardy v parku odpalovali, oslovení strážníci nezaznamenali.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.