Ivan Langer nastínil svůj pohled, co bude po válce: Evropa si místo počítání pohlaví začne vážit svobody a bude vědět, že bezpečnost není zadarmo

Ivan Langer
Ivan Langer
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 4. 2022

Zřetelným záměrem Ruské federace je získat území celé Ukrajiny. V současnosti je její pozornost upřena k regionu na východu země. Ve čtvrtek to řekla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Nyní se schyluje k bojům v regionu na východě Ukrajiny, který je znám jako Donbas. Je otázkou, zda tím skončí válečné krveprolití. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila bývalého politika a exministra vnitra Ivana Langera (55), co nastane po válce na Ukrajině.

Za necelé dva týdny to budou dva měsíce, kdy ruská vojska na povel Vladimira Putina (69) zaútočila na Ukrajinu. Válka si vyžádala desítky tisíc zmařených životů, tisíce raněných, zničenou infrastrukturu v zemi prezidenta Volodymyra Zelenského (44).

Podle dřívějších informací se ruští vojáci stáhli od Kyjeva i ze severu země a soustřeďují se nyní zejména na východě Ukrajiny. Ukrajinci žádali Západ o těžké zbraně. Nová fáze války bude mít zcela jinou dynamiku. Kompletní dobytí Donbasu znamená, že Rusko chce obsadit i ty části Doněcké a Luhanské oblasti, které ve válce v roce 2014 zůstaly pod kontrolou Ukrajiny.

Co bude po válce, se jen těžko dá s naprostou přesností určit. "Nikdo netuší, jak bude vypadat svět po této válce. Evropa má pocit, že je tak trochu pupkem světa, stejně tak jako Rusko se domnívalo, že je středobodem celého světa, a ten svět je podstatně jiný a odlišný. Myslím, že Rusko se tímto vydalo směrem k Číně, Indii a jiným velmocem, které si i k němu budou získávat ještě na větší síle. A co bude s Evropou, to se ukáže, ale namísto počítání pohlaví si lidé začnou vážit své svobody, budou vědět, že bezpečnost není zadarmo, a nebudou snít jen své sny, co bude za sto let, ale budou se pečlivě starat o to, co bude zítra, pozítří a za týden," popsal svůj pohled bývalý ministr vnitra Ivan Langer pro ŽivotvČesku.cz, co vidí jako změnu, která s koncem války přijde.

Cílem Ruska se zdá být úplné dobytí Donbasu a zajištění pozemního spojení Krymského poloostrova s ruskou pevninou. Oproti tomu Západ očekává, že Ukrajina překvapí ruské síly a po očekávaném úvodním tlaku převezme nad vývojem bojů kontrolu a zvítězí.

Na východě Rusové ale mohou soustředit zbylé síly na menším území, takže nemusejí mít takové problémy se zásobováním jako na začátku. Ukrajina má na východě své elitní jednotky a její představitelé vyzývají spojenecké země, aby jí rychle dodaly zbraně, které na udržení Donbasu a osvobození okupovaného jihu bude potřebovat.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.