Použití jaderných zbraní jako scénář v řádu týdnů: Není tady vůle Rusko zastavit či stanovit nějakou červenou linii, říká bezpečnostní expert

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 4. 2022

Krátce po napadení Ukrajiny Vladimír Putin (69) uvedl, že pokud se Rusku někdo postaví do cesty, okamžitě odpoví. Následky podle jeho rétoriky budou takové, jaké nikdo v celé své historii ještě nezažil. Toto prohlášení jasně vypovídá o tom, že jde o vyhrožování použitím zbraní hromadného ničení, tedy zejména jaderných. Podle bezpečnostního experta Josefa Krause z katedry politologie Masarykovy univerzity není vůle ze strany Západu, jak agresora, který 24. února vpadl na území Ukrajiny, zastavit.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu jako absurdní popřelo tvrzení Washingtonu, že se Rusko chystá použít na Ukrajině taktické jaderné zbraně. Uvedla to agentura Interfax. Podobně ale Moskva několik měsíců vytrvale popírala varování západních zdrojů o přípravách ruské invaze na Ukrajinu, než tuto zemi 24. února skutečně napadla.

"Prohlášení ředitele Ústřední zpravodajské služby CIA (Wiliama) Burnse o možném použití taktických jaderných zbraní je absurdní," prohlásil v sobotu náčelník vojsk radiační, chemické a biologické obrany ruských ozbrojených sil Igor Kirillov.

Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila bezpečnostního experta Josefa Krause, jak situaci, kdy by Rusko použilo jaderné zbraně, vnímá. "Může se to stát poměrně jednoduše, a to v momentě, kdy i nadále Rusové nebudou schopni konvenčními silami dobývat to, co chtějí dobýt. Nebudou schopni to ani za cenu obrovských civilních ztrát urvat, a to za pomocí dělostřelectva, raketového vojska, a to je to, co se děje teď. V takovém případě může dojít na použití taktických jaderných zbraní. Jaký to může mít důsledek? Domnívám se, že žádný. Obávám se zároveň, že mezinárodní společenství nemá na něco takového, jak by zareagovalo, aniž by přímo Rusku vyhlásilo válku, což Západ, obávám se, neudělá ani v tomto případě," přiblížil svůj pohled expert z katedry politologie pro ŽivotvČesku.cz.

Všechny státy by se měly připravit na možnost, že by ruský prezident Vladimir Putin mohl použít na Ukrajině taktické jaderné zbraně, řekl před více než týdnem v televizním rozhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (44). Putin podle něj lidským životům nepřikládá žádnou hodnotu.

Pokud by k takovému kroku došlo, není se moc čemu divit. Doposud totiž není ze strany Západu vůle, jak Rusko zastavit, myslí si bezpečnostní analytik. "Znamenalo by to prolomení nějaké psychologické bariéry, která tady 70 let prolomena nebyla. Ale nějaký dramatický zvrat to nepřinese v současném konfliktu ani Rusům, ani Ukrajincům, ani Západu. Dovedu si představit, že by to skončilo bez odpovědi, a dovedu si představit, že je to scénář, který tady hrozí v řádu týdnů. Rusové hrají vabank a není tady vůle je zastavit či stanovit nějakou červenou linii, která už bude znamenat zásah NATO. Není to nic, co by se tady dělo od včerejška, ale už je to věc, která se děje řadu týdnů," dodal pro ŽivotvČesku.cz Josef Kraus z Masarykovy univerzity.

Američtí činitelé už v minulosti před podobným scénářem varovali, a to v případě, že by měl Vladimir Putin pocit, že je zahnán do kouta.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.