ANO si podle průzkumu dál drží náskok. Koalice SPOLU je druhá. Piráti se STAN do toho teprve šlápnou, říká Ivan Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Foto: Se svolením Ivana Bartoše
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 5. 8. 2021

Pokud by se konaly volby do Poslanecké sněmovny v červenci, tak by podle průzkumu agentury Median vyhrálo hnutí ANO s 26 procenty. Na druhém místě se umístila koalice Spolu s výsledkem 21,5 procenta. Překvapivě třetí by se umístilo uskupení Pirátů se STAN, kteří ale ztrácí jen 1,5 procenta. Do Sněmovny by se podívalo i hnutí SPD, Přísaha Roberta Šlachty a KSČM. Mimo »hru« by zůstala ČSSD se 4,5 procenty hlasů. "Z průzkumů je stále zřejmé, že má naše koalice silnou důvěru mezi lidmi, a toho si velice vážím," řekl pro ŽivotvČesku.cz šéf Pirátů Ivan Bartoš (41), jehož strana se STAN v posledních měsících v průzkumech hnutí ANO ukazovala lidově řečeno záda, pak se propadla na druhou pozici.

Poměrně velkým překvapením je koalice Spolu, která podruhé v řadě potvrzuje sesazení Pirátů se STAN z druhého místa. Stejný stav představil průzkum agentury CVVM, který byl zveřejněn 30. července. "Hlavní část kampaň teprve začíná. Naplno teď vyrazíme do regionů, abychom mluvili s lidmi, poslechli si zpětnou vazbu, co je trápí a diskutovali náš obsáhlý program," řekl pro ŽivotvČesku.cz předseda Pirátů, že vrchol kampaně je teprve před nimi.

Hnutí ANO v červenci drží pozici lídra s 26 procenty. Voličské jádro zůstává stabilní. Koalice Spolu si vyměnila pozici s koalicí Pirátů a STAN, uvedl Median ke svému průzkumu.

Podpora ANO zůstává stejná jako v předchozím měsíci - červnu. Nejsilnější je mezi lidmi se středoškolským vzděláním bez maturity a mezi lidmi nad 55 let.

Piráti se STAN věří, že v cílové rovince před říjnovými volbami zaberou a překvapí. "O tématech a prioritách, kterým se věnujeme, přirozeně diskutujeme i s lidmi v našich regionech. Stěžejní pro nás bude zajistit lidem stát, který na ně myslí, slouží lidem, ne ekonomickým zájmům jednoho holdingu nebo hrstky oligarchů. Chceme zemi, která lidem nechává co nejvíc svobody a v potížích člověka nenechá na holičkách. Naše vláda bude maximálně transparentní, otevřená lidem a bez korupčních skandálů. Povedeme politiku založenou na slušnosti, věcné diskuzi a dlouhodobé vizi. Kvalitní a dostupné vzdělání je pro nás i naše děti zcela klíčové. Stejně tak krajina, ve které žijeme a která tu po nás zbyde pro další generace. Naše životní prostředí, půdu a vodu musíme chránit. Nezapomínáme i na zodpovědné řízení našeho státu, zbavíme stát dluhů, aby naše děti nemusely platit, co po nás zbyde. Do voleb jsou více než dva měsíce. Věřím že v nich naše koalice Pirátů a Starostů uspěje," dodal pro ŽivotvČesku.cz Ivan Bartoš.

Koalice Pirátů a STAN se propadla na třetí místo, její preference oslabily o 1,5 bodu na 20 procent. Pohoršila si i z hlediska potenciálu a volebního jádra.

Průzkum dále uvádí směrem k hnutí SPD, jehož šéfem je Tomio Okamura, že pokračuje stejně jako v červnu v poklesu preferencí. Současný potenciální zisk je o 3,5 procentního bodu nižší než ve volbách 2017. Oproti tomu Přísaha Roberta Šlachty v červenci posílila na 6,5 procenta. Lidé jí věří více než komunistům.

Median dále uvádí, že poklesla jistota a rozhodnost voličů. Svou účastí i volenou stranou si je jista jen necelá polovina lidí. Každý sedmý respondent si podle Medianu není jistý ani účastí, ani volenou stranou.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.