Co se stane, když s vánočním přejídáním jdete spát bez vyčištěných zubů? Roman Šmucler odpověděl na otázku, která zajímá hodně Čechů

Profimedia
Lékař Roman Šmucler
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
rudolf.sindelar@zivotvcesku.cz
Publikováno: 26. 12. 2021

Vánoce může zkazit řada věcí a takové bolavé zuby nejsou výjimkou. I když člověk dbá na prevenci, bolest zubů může překvapit i o svátcích. Nemusí jít vždy o zubní kaz, ale i takové vypadnutí plomby či ulomení zubu může být velmi nepříjemné. Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler (52) souhlasí s tím, že Vánoce vždy bývaly ohledně zubních bolístek nepříjemné, ale pro ŽivotvČesku.cz také upozornil, že řada lidí právě o Vánocích zapomíná na správné hygienické návyky a zuby a především okolí takového člověka dostávají zabrat.

Cukroví, čokoláda a mnoho dalších pochutin, kterých je v období Vánoc kolem člověka nespočetné množství, neudělá dobře nejen postavě, ale ani zubům. Dá se lehce usoudit, že vliv cukru na zuby není ideální.

"Na novoročních pohotovostech toho bylo vždy dost, bylo to vždy vydatnější. Přes Vánoce lidé jí specifické pokrmy, ale třeba i citrusy a u nich je potřeba myslet na to, aby si lidé čistili chrup až hodinu poté," řekl pro ŽivotvČesku.cz uznávaný stomatolog Roman Šmucler a vysvětlil, co je důvodem.

"Když si někdo dá džus a následně si jde vyčistit zuby, tak je to chyba. Ideální je si čistit zuby před snídaní, protože řada lidí to dělá tak, že si dá hned ráno džus, který naleptává sklovinu a následně si jde vyčistit zuby. V tomto případě je lepší půl až hodinu počkat, dát si po džusu obyčejnou vodu, aby se ta kyselost zneutralizovala. Čeho se lidé také o Vánocích dopouštějí, že jdou hodovat, dají si cukroví, různá jídla s nějakou kyselostí a zuby si nevyčistí třeba před spaním. Není to zase až tak velký problém, ale důležité je si jednou za 48 hodin skutečně pořádně zuby vyčistit. V případě cukroví nejde ani tak o cukr, který samozřejmě zubům vadí, ale z pohledu cukrovky a dalších chorob. To znamená být přes svátky v nějakém pohybu," zdůraznil Roman Šmucler pro ŽivotvČesku.cz.

Vznik zubního kazu nejvíce ovlivňují sacharidy – cukry obsažené v potravinách. Po jídle totiž v ústech klesá pH, což snižuje odolnost skloviny vůči kazu a vytváří prostředí, ve kterém se daří bakteriím. Organismus je schopen se s poklesem pH vyrovnat sám, ale potřebuje na to čas. Na ovoce a také ovocné džusy je třeba dát si podle uznávaného lékaře velký pozor, zejména ty citrusové. Obsahují totiž kyseliny, jejichž působení oslabuje a narušuje zubní sklovinu.

"Bakterie útočí na zuby během 36 hodin, takže to znamená, že když si člověk do té doby stihne vyčistit zuby, tak je to v pohodě. Co je důležité, tak vyčistit si zuby pořádně, je lepší si je vyčistit jednou perfektně než dvakrát špatně. Lidi rádi švindlují tak, že si ráno čistí zuby deset vteřin a stačí to, to tak ale není. Co je dobré, tak vyčistit si zuby hned, když vstanu z postele, protože jde také o zápach z úst, kdy většina lidí to má tak, že vstane, na své okolí dýchá zápach a zuby si vyčistí, až když jde z baráku," dodal pro ŽivotvČesku.cz Roman Šmucler s tím, že lidé by si měli hlídat, co konzumují a jak ke svému chrupu následně přistupují. O Vánocích to pak platí dvojnásobně.

Mikuláš, čert a anděl neobchází domácnosti jen za účelem děti postrašit či pobavit, ale ta...

Zubní sklovinu narušují totiž také kyseliny obsažené ve víně, bílém i červeném, nebo ocet z kyselých okurek či nakládané zeleniny. Chrup ale umí poškodit i potraviny, které nejsou sladké, jako například různé brambůrky, křupky nebo slané tyčinky.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu