Jiří Paroubek má jasno, komu dá ve druhém kole svůj hlas. Vysokou účast připisuje vyhrocené kampani

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 26. 1. 2023

Česko bude zanedlouho znát jméno nového prezidenta. Bude to buď bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel (61), nebo předseda a poslanec ANO Andrej Babiš (68). Výsledek jejich závěrečného duelu bude znám v sobotu 28. ledna odpoledne. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila bývalého premiéra Jiřího Paroubka (70), kdo je podle něj tím, kdo se stane nástupcem dosluhující hlavy státu Miloše Zemana (78). Z jeho slov vyplynulo, že jedna věc je si něco přát, výsledek ale může být zcela jiný.

První volební kolo před týdnem vyhrál Pavel se ziskem zhruba dvou milionů hlasů a těsným náskokem před Babišem, který dostal přibližně o 23.000 hlasů méně.

"Jedna věc je přání, druhá věc výsledek. Já podpořím Andreje Babiše, s tím nedělám žádné tajnosti. Jaký ale bude výsledek, to se uvidí. Účast lidí v prvním kole byla pěkná, je dokonce možné, že ve druhém kole bude ještě větší," uvedl na dotaz redakce ŽivotvČesku.cz Jiří Paroubek, kdo podle něj ve druhém kole bude z kandidátů úspěšnější.

Někdejší předseda vlády pak zdůvodnil svým pohledem, co stojí za vysokou volební účastí. "Je to tím, že se prezidentská kampaň vyhrotila, to si myslím, že je hlavní důvod," dodal pro ŽivotvČesku.cz Jiří Paroubek.

Výsledky voleb budou vyhlášeny ve Sbírce zákonů pravděpodobně v úterý 31. ledna, o den dříve je projedná Státní volební komise. Od 1. do 10. února pak bude možné napadnout u Nejvyššího správního soudu průběh i výsledky obou volebních kol.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.