Jiří Paroubek nedává vládě Petra Fialy dlouhou životnost. Vyjmenoval, co novému premiérovi nehraje do karet

Bývalý politik Jiří Paroubek
Bývalý politik Jiří Paroubek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 11. 2021

Prezident Miloš Zeman (77) v neděli jmenoval na zámku v Lánech předsedu ODS Petra Fialu (57) premiérem za průhlednou stěnou, zajištěn byl zvukový kontakt. Nová vláda by mohla být jmenována do půli prosince, jak si Fiala přeje. Pro ŽivotvČesku.cz bývalý předseda vlády jiří Paroubek (69) odpověděl na dotaz ohledně zhodnocení, jak Petra Fialu vidí jako premiéra. Podle něj je ve velmi složité situaci a jeho vláda nevydrží, sdělil.

"Bude to premiér velice křehké vlády koalice pěti stran. To je unikátní situace zvládnout takovou situaci v době krize covidové, ekonomické, v čase, kdy je vysoká inflace, která jde těžko ovlivnit, protože je vnesená z venčí cenami komodit na světových trzích. Nová vláda to bude mít velmi složité a já jí nedávám dlouhou životnost," svěřil pro ŽivotvČesku.cz Jiří Paroubek predikci, jaké těžké momenty čekají vládu nově jmenovaného premiéra.

Jmenování lídra koalice Spolu novým premiérem se uskutečnilo sedm týdnů po sněmovních volbách, ve kterých volební uskupení Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Pirátů se STAN získala v dvousetčlenné dolní komoře 108 mandátů.

Zeman měl původně Fialu jmenovat premiérem už v pátek, Hrad ale ceremoniál musel odložit kvůli čtvrtečnímu pozitivnímu testu prezidenta. Zeman se pak musel na dva dny vrátit do Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), kde byl před tím od 10. října hospitalizován s potížemi způsobenými nespecifikovanou nemocí. Podle člena prezidentova lékařského konzilia chirurga Pavla Pafka má chronické jaterní onemocnění. Nemoc covid-19 je podle Zemanových lékařů u prezidenta bezpříznaková, hygienici ale vyžadovali dodržení podmínek izolace nakaženého.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.