Kozáci, křemenáče i hřiby stále rostou. Mykolog popsal, do kdy mají houbaři šanci na plné košíky
Klasická houbařská sezóna je na konci, před houbaři je jeden z posledních víkendů, kdy mají šanci najít hřibovité houby. Vše bude záležet na tom, kdy do Česka dorazí trvalý mráz. "Hřibovité houby porostou do zámrazu, datum neznám, ale do zámrazu pořád porostou," řekl pro ŽivotvČesku.cz člen České mykologické společnosti Jan Wipler.
Léto dávno skončilo a běžní houbaři pomalu odkládají košíky a nožíky k zimnímu spánku. Víkendů, kdy budou mít šanci na dobré úlovky, už moc nebude, oblíbené hřibovité houby porostou, dokud do Česka nepřijde mráz.
"Hřibovité houby porostou do zámrazu," zopakoval pro ŽivotvČesku.cz mykolog Jan Wipler s tím, že houbaře už nečekají žádné žně, ale v teplejších oblastech pořád mohou najít zajímavé úlovky.
"Najít se určitě dá hřib hnědý, v teplejších oblastech se ještě může objevit i hřib smrkový. Co se týče klouzků, tak se dá nasbírat klouzek modřínový a klouzek obecný. Najít se dá také klouzek douglaskový, ale ten je vzácný, určitě bych ho nesbíral. Pod duby se dá najít křemenáč krvavý a ještě rostou kozáci," popsal pro ŽivotvČesku.cz respektovaný mykolog, které hřibovité houby mohou udělat houbařům radost.
Pokud teploty padají k nule, tak je vhodné najít teplejší lokalitu, kde se houby budou držet déle. Jeden z nejlepších tuzemských houbařů Dominik Mašek doporučil vybrat si místa blízko vodní hladiny.
"Když začne být už opravdu zima a noční teploty začnou padat někam na 5 stupňů Celsia a méně, tak funguje, že houby rostou blízko u vodní plochy. Opravdu se objevují metr či půl metru od břehů rybníků či u řeky. Je to dané tím, že voda je teplejší a umí ohřát kraj břehu, což se hřibovitým houbám líbí," sdělil pro ŽivotvČesku.cz Dominik Mašek svou zkušenost a dodal, že na podzim bývá úspěšnějších v listnatých lesích, zatímco v jehličnanech jde už jen o sporadické nálezy.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.