Kvůli dopadům koronavirové krize samoživitelky často sáhly po půjčce. Bojí se, že nezvládnou splácet

Mnoho žen svou situaci muselo řešit půjčkou.
Mnoho žen svou situaci muselo řešit půjčkou.
Foto: pixabay.com
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 26. 5. 2020

Koronavirová epidemie v Česku nezacloumala se schopností přežít jen s řadou firem. Doslova finančně "vysála" i mnohé samoživitelky. V mnohých případech musely sáhnout po půjčce, mnohdy i nebankovní s vysokým úročením.

V mnoha případech ještě před krizí nemělo mnoho osamocených matek s dětmi finanční rezervy. Vyplývá to nejen z několika průzkumů agentur v Česku, ale z některých diskuzních fór.

"Musela jsem si půjčit u nebankovní společnosti, kde jsou vysoké úroky. Bojím se, že přijdu o práci a nebudu mít jak splácet," uvedla v jedné z diskuzí uživatelka Michaela z Poděbrad.

"S malým jsme na to sami a stát v pomoci podle mě selhal, naštěstí mám kontokorent," netajila se Jana z Ústí nad Labem. Doplnila jí Lucie z Mostu. "Mám dvě dcery, na všechno jsem sama, rezervu nemám a kdybych si nepůjčila od známé nebankovní společnosti, tak nemáme ani na chleba."

Podle šéfky spolku Klub svobodných matek Dany Pavlouskové stát v podpoře selhává. Ministryně práce Jana Maláčová v úterý uvedla, že se přidělování mimořádných dávek zjednodušilo a lidé v tísni o ně mají žádat.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.