Na poklekávání jsem alergický. Doufám, že Nizozemsko vyřadíme na penalty, říká Petr Švancara

Fotbalista Petr Švancara
Fotbalista Petr Švancara
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 27. 6. 2021

Českou fotbalovou reprezentaci v neděli večer čeká osmifinálové utkání Mistrovství Evropy proti výběru Nizozemska. Podle Petra Švancary (43) je nutné vycházet ze pevné obrany a snažit se utkání dovést do prodloužení. Legenda brněnského fotbalu věří, že utkání hrané v Budapešti nenaruší rasistické výroky z tribun. "Na »pseudorasismus« a poklekávání jsem už alergický, nemyslím si, že my či Maďaři historicky patříme k nějakým rasistickým národům. Na atmosféru toho zápasu se hodně těším, myslím si, že plný stadion by nám mohl pomoci," řekl Petr Švancara pro ŽivotvČesku.cz.

Českému národnímu týmu by přál postup do čtvrtfinále Mistrovství Evropy, ale zároveň si uvědomuje, že proti skvěle hrajícím Nizozemcům to bude těžká mise. Aby ji výběr trenéra Jaroslava Šilhavého dokázal splnit, bude muset mít v zádech pořádnou dávku štěstí. Petr Švancara je přesvědčen, že bez skvěle fungující obrany Česko nemá v osmifinále EURA šanci.

"K tomu zápasu hledím ze dvou rovin. Jako fanoušek věřím, že postoupíme na penalty. Druhá rovina pak je člověk, který zápasy EURA má docela nakoukané. A toto je první soupeř, který nás pořádně prověří a bojím se debaklu. Nizozemci budou držet míč, mají v týmu pět či šest hráčů, kteří zvládají rychlý přechod do útoku. V anglickém týmu toto umí Raheem Sterling, Nizozemci takových hráčů mají šest. Té jejich rychlosti a schopnosti přejít jeden na jednoho se hodně bojím, jako fanoušek ale doufám, že v republice zase zažijeme euforii. Když se nám povede nějaká standardní situace, nebo Patrik Schick dostane dobrou přihrávku, tak bychom to mohli zvládnout na 1:1 a pak postup na penalty. Na rovinu ale říkám, že je to jeden z nejsilnějších týmů, jaké jsme mohli dostat. To by pro nás byli lepší Portugalci a možná i Němci. Na druhou stranu fotbal je ale krásný v tom, že se někdy podaří překvapit, může nám pomoci rychlá červená karta, nějaká penalta a pak můžeme mít šanci a štěstí," odhadl pro ŽivotvČesku.cz vývoj utkání Petr Švancara, který za favorita osmifinále Česko určitě nepovažuje.

"Kvalita je na straně Nizozemců, my můžeme nabídnout týmovost. Nesmíme jim dát prostor, musí je to trochu bolet a určitě bych se vykašlal na nějaký extra fotbal a důsledně bránil. Během toho utkání s Angličany jsme napadali u jejich vápna i v pěti lidech, to sice vypadá na pohled dobře, Souček z toho mohl i dát gól, ale s Nizozemci na toto pozor, oni ten přechod z obrany do útoku mají opravdu skvělý. Navíc je vidět, že hráči Nizozemska se potkali s aktuální formou a jde jim to, bude třeba začít hodně z obrany a nepouštět se s nimi do závodů, obrana bude základ," je přesvědčen muž, který se do reprezentace nedostal i vinou životosprávy, která v jeho případě vždy nebyla příkladná.

Před osmifinálovým zápasem se objevily hlasy z nizozemské kabiny, které se bojí toho, aby na stadionu v Budapešti nebyla nenávistná atmosféra. Kapitán nizozemských fotbalistů Georginio Wijnaldum uvedl, že kdyby se z tribun ozývaly rasistické či nenávistné pokřiky, bude zvažovat odchod ze hřiště. V případě nedohrání utkání by o osudu zápasu rozhodovala UEFA. Petr Švancara doufá, že se rozhodne na hřišti a žádná komise utkání pitvat nebude.

"Myslím si, že s diváky to dopadne dobře a rozhodne se na hřišti. Na »​pseudorasismus« a poklekávání jsem už alergický, nemyslím si, že my či Maďaři historicky patříme k nějakým rasistickým národům. Na atmosféru toho zápasu se hodně těším, myslím si, že plný stadion by nám mohl pomoci. Čeští hráči ukazují, že když je plný stadion, že je to skvělá motivace. Z těch 60 tisíc nám možná bude 40 tisíc lidí fandit, to by kluci měli cítit. Každý roh, každý vyhraný skluz, každé zakončení má ohlas z tribun, tohle může dávat síly do závěrečných minut nebo i do prodloužení. Možná je dobře, že o rasismu se mluví už nyní před zápasem, aby se předešlo tomu, že by něco na stadionu hrozilo. Neumím si představit, že Maďaři něco budou křičet a pak by došlo ke kontumaci, podle mě to nehrozí," řekl pro ŽivotvČesku.cz Petr Švancara, který tvrdí, že důležité je nejen při fotbale rozlišovat, co je klasické sportovní provokování a co už hraničí s nenávistí.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.