Společnost Google postihl velký kolaps: Uživatelům po celém světě nefungoval Gmail, YouTube nebo mapy

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay.com
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 14. 12. 2020

Kalifornská společnost Google měla velké problémy s výpadky po celém světě. Uživatelům nefungovaly služby a komplikace spojené s kolapsem začínaly působit nemalé potíže.

Americký gigant Google zaznamenal velké problémy s výpadkem všech svých nabízených služeb od základního Gmailu, přes Google mapy, kalendář, Google meet až po oblíbený video kanál YouTube. Zatím není zcela jasné, co bylo hlavní příčinou celého kolapsu, ale miliony uživatelů po celém světě nemohly komunikovat, přidávat obsah, objednávat, organizovat kalendář, sjednávat schůzky nebo využívat funkce navigace. Výpadky společnosti jsou přitom v podstatě velkou vzácností a problémy takového formátu Google nepamatuje, uvedl britský Express.

Lidé si ani neuvědomují, kolik služeb každodenně používají a mnozí z nich jsou na nich doslova závislí. Na sociálních sítích se hromadilo nejvíce stížností z Evropy a části Spojených států amerických. Nejčastější byly problémy s nedostupností mailu nebo krátkodobými výpadky kanálu YouTube. "Google a všechny jeho služby jsou nefunkční – YouTube, Gmail, Google Disk, dokumenty a tak dále," rozčilovala se jedna z uživatelek na Twitteru, cituje Express.

Vše se událo po půl jedné Greenwichského času (GMT) a podle webu downdetector.com zprávy o problémech Google služeb rapidně narůstaly. Uživatelé se rozčilovali a požadovali okamžité řešení nastalé situace, ale americká společnost byla schopna většinu problémů s výpadky vyřešit až kolem druhé hodiny odpolední. Google však nevydal žádné oficiální stanovisko, co stálo za tak velkým kolapsem všech služeb. Spekuluje se o hackerských útocích, ale informaci dosud nikdo nepotvrdil.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.