Velké manévry kvůli proslovu: Režisér Jan Kačer promluvil o zmatcích a nejistotě před loučením s Josefem Abrhámem

(vpravo) Jan Kačer
(vpravo) Jan Kačer
Foto: Nextfoto
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 6. 6. 2022

S fenomenálním hercem Josefem Abrhámem (†82) se dnes (pondělí) naposledy rozloučí rodina, přátelé, kolegové, ale i široká veřejnost. Jeho poslední cesta bude završena v kostele sv. Anežky České na pražském Spořilově, kde loni proběhlo také poslední rozloučení s jeho milovanou manželkou Libuší Šafránkovou (†68). O pocitech bezprostředně před obřadem promluvil pro ŽivotvČesku.cz režisér Jan Kačer (85), kterého se zesnulým hercem pojilo celoživotní přátelství. "Musím se nějak držet," řekl velice pohnutým a těžkým hlasem.

Poslední rozloučení s legendou české kinematografie bude mít začátek ve 13 hodin v kostele sv. Anežky České na pražském Spořilově, který bude pro veřejnost otevřen už o hodinu dříve. Během obřadu promluví režisér Jan Kačer, o čemž se poměrně dlouho spekulovalo. Poslední, kdo se ale o tom dověděl, byl paradoxně samotný režisér, což uvedl pro ŽivotvČesku.cz.

"Ono se to říká, že bych tam měl mít řeč, ale říkalo se to ještě mnohem dřív, než jsem se o tom vůbec dověděl já. Takže ano, předpokládám, že to tak bude. S Josefem (synem zesnulého herce, pozn. red.) jsem teď nemluvil, má toho hodně a je to pro něj těžké, když člověku zemře milovaný tatínek, tak to s ním logicky zamává," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz Jan Kačer, jak to se smuteční řečí bude.

Slovo během obřadu má dostat také Zdeněk Svěrák (86), který vytvořil scénář k snímku »Vrchní, prchni«, ve kterém Josef Abrhám zahrál mistrovsky roli falešného vrchního.

"Když se člověk loučí s kamarádem, je to zvláštní. Já už jsem v životě bohužel viděl mnoho blízkých lidí odcházet, ale to je bohužel život, je to těžké. Nějak to zvládám, musím se držet, tak to v životě prostě chodí," řekl pro ŽivotvČesku.cz Jan Kačer, a přestože se snažil zachovat klid, bylo znát, že cítí opravdu velmi silné emoce.

Samotný pohřeb se koná den před narozeninami Libuše Šafránkové, které by oslavila 7. června. Bylo by jí 69 let. Jejího manžela Josefa Abrháma proslavily role fešáků, svůdníků, lékařů nebo falešného vrchního, role humorné i vážné. Jeho nejvýraznější rolí z poslední doby byl kancléř ve filmovém debutu Václava Havla Odcházení z roku 2011. Poslední měsíce svého života strávil Josef Abrhám u rodiny svého syna na Mělnicku.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.