Zemřel skladatel Vadim Petrov. Jeho hudba zní v Krkonošských pohádkách. Bylo mu 88 let

Skladatel Vadim Petrov
Skladatel Vadim Petrov
Foto: Profimedia.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 7. 12. 2020

Hudební svět se ponořil do smutku. Ve věku 88 let zemřel respektovaný skladatel a klavírista Vadim Petrov, jehož skladby zní například v Krkonošských pohádkách či složil třeba hudbu k večerníčkům. Za svůj život dokázal vytvořit okolo 1400 hudebních titulů.

Vadim Petrov byl synem ruského emigranta lékaře MUDr. Vadima V. Petrova. Slavný skladatel byl vychován v prostředí typickém pro intelektuální společnost První republiky. Otec, uznávaný lékař s vlastní praxí na Žižkově, matka pěvkyně.

Dnes v podvečer po dlouhé nemoci zemřel táta hudební skladatel Vadim Petrov. Bylo mu 88 let.

Zveřejnil(a) Vadim Petrov dne Pondělí 7. prosince 2020

V 60. letech v Praze Lidovou konzervatoř, dnešní Konzervatoř Jaroslava Ježka. Tam působil jako její první ředitel. Když musel po roce 1968 kvůli tlaku ze strany komunistického režimu místo ředitele konzervatoře opustit, působil na Konzervatoři Jana Deyla a Pražské konzervatoři. Mezi jeho žáky patří nejvýznamnější čeští hudebníci a umělci.

Od roku 1954 byl ženatý s manželkou Martou, rozenou Votápkovou, s níž vychoval tři děti Vadima, Taťjánu a Kateřinu. Vnučkou je topmodelka Linda Vojtová, vnukem Martin Fišar.

Mezi jeho díla patří třeba hudba k pohádkám jako Pohádky o krtkovi, Spejbl a Hurvínek, Krkonošské pohádky a další. Ve filmové tvorbě pak Jana Eyrová, Hodina klavíru či Causa králík a jiné. Obdržel řadu domácích i mezinárodních ocenění.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.