Zpověď a aktuální foto Terezy H. z Pákistánu: Uvnitř cely byly tři postele, záchod a ne vždy funkční větrák. Nemlátili nás. Jen mě psychicky šikanovali

Tereza H.
Tereza H.
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 6. 2022

Šestadvacetiletá Češka Tereza H., která byla v Pákistánu zproštěna obžaloby za pašování drog, je od konce dubna doma v Uherském Hradišti. V současnosti si založila účet na sociální síti Instagram, kde zveřejnila několik svých aktuálních snímků. Magazínu Reportér poskytla poměrně obsáhlý popis svého životního příběhu, který začal ohlédnutím za rokem 2017 - tehdy měla v roli kurýra propašovat ve svém kufru heroin, stát se tak mělo při cestách z Pákistánu do Evropy. Pro ŽivotvČesku.cz se ohledně její kauzy vyjádřil bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta (50).

V pondělí 10. dubna byl v Pákistánu vydán písemný příkaz, který umožňoval mladé Češce návrat do rodné země. Tamní celní správa se pokusila rozhodnutí u Nejvyššího soudu napadnout, ale bez úspěchu, a tak Tereza letenku zakoupenou na 23. dubna uplatnila. Tak se dá popsat »happy end« v příběhu Terezy H., která vězněná strávila v Pákistánu více než čtyři roky života, v samotném vězení necelé čtyři.

Ve skutečnosti z Pákistánu Tereza vycestovala podle magazínu letadlem už 21. dubna, protože její otec předtím přebukoval letenku, aby svou dceru ochránil před mediálním zájmem.

Vyprávění mladé Češky, které přinesl magazín Reportér, začíná omluvou a kritikou vlastní osoby z naivity a hlouposti a také varováním mířeným na další dívky, které touží stát se modelkami v zahraničí - tedy pokud nejde o skutečnou práci, kterou poskytují profesionálové v oboru.

Ve své zpovědi dále Tereza přináší popis pocitů, které se v ní odehrávaly, když v lednu 2018 byla zadržena na letišti v Láhauru, kde se snažila odcestovat do Dubaje. V jejím zavazadle celní správa našla během kontroly zhruba osm kilogramů tvrdých drog – heroinu, který patří mezi nejsnáze a nejrychleji návykové omamné látky.

Podle magazínu Tereza uvedla, že za službu kurýra měla dostat zhruba 10 tisíc britských liber - v té době kurz dělal z takové částky přibližně 290 tisíc korun. Cena na černém trhu za stejný objem drogy mohla mít hodnotu 20 milionů korun.

V březnu 2019 byla Tereza odsouzena k osmi letům a osmi měsícům v nechvalně známé věznici Kot Lakhpat. "Je fakt, že první dny jsem se strašně bála. Vládl tam takový chaos, že jsem žila v divokých představách, že i u soudu si mě najde komando drogového podsvětí a klidně mě tam rozstřílí samopalem," popsala Česka ohledně obav, kdy se celníci na zveřejněných záběrech dožadují identifikace muže, který ji pro zásilku do Pákistánu poslal.

"Z pasu, jehož kopii měl muž, který mě v Londýně posadil do letadla, věděli, kde bydlím, kde žije moje rodina. Žila jsem ve strachu, že by mohli udělat něco i rodičům nebo sourozencům," vylíčila pro magazín Reportér Tereza.

O svém příběhu plném nečekaných zvratů mladá Češka mluví jako o cestě smrti. Po zadržení se totiž ocitla ve vězení, na které v tu dobu rozhodně nebyla psychicky připravená. "Byla jsem v ženské části věznice, mezi cizinkami," uvedla Tereza s tím, že její cela byla velikosti tři krát čtyři metry. Uvnitř se nacházely tři postele, toaleta, malé okno zabezpečené mříží a nepravidelně fungující stropní větrák.

"Nemlátili nás. Jen mě psychicky šikanovali, hlavně na začátku. Takže vás asi zklamu, nezažila jsem tam násilí, nikdo mě tam nechtěl zabít," přiblížila ve své zpovědi pro magazín s tím, že to byla muka, která ale přežila.

Pro redakci ŽivotvČesku.cz na dotaz odpověděl elitní policista Robert Šlachta, co by se muselo stát, aby byl případ mladé Češky znovu otevřen. "Pokud by měl být její případ znovu otevřen, musely by se objevit nějaké nové informace, které by vedly k posunu v celé kauze. Tereza se stala hodně mediálně řešenou osobou, ale doteď vlastně není jasné, v jakém postavení se nacházela a další zásadní skutečnosti případu. Navíc jí byl udělen trest, který příliš neodpovídal tomu, jaké množství drog měla převážet. Případ by se mohl opět otevřít díky novým výpovědím, které by měly spojitost s Českou republikou," přiblížil svůj pohled na věc bývalý šéf ÚOOZ.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.