Zpráva, kvůli které houbaři uroní slzu. Podle mykologa Vladimíra Antonína bude začátek sezóny tragický. Důvod je prostý

Houby - Ilustrační snímek
Houby – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
josef.stastna@zivotvcesku.cz
Publikováno: 17. 2. 2022

Mírná zima dala houbařům naději, že už za dva týdny by se mohly objevit oblíbené jarní houby, jako jsou například ceněné kačenky české. Jenže mykolog Vladimír Antonín svým odhadem zkazí natěšeným houbařům náladu. "Chybí sníh, tím pádem chybí voda, mám obavu, že jaro bude pro houbaře slabé," odhadl pro ŽivotvČesku.cz zkušený mykolog.

Typické zimní houby, kterými jsou třeba penízovka sametonohá a hlíva ústřičná, začnou ubývat a o slovo by se měly hlásit oblíbené jarní houby, jako jsou smrže a kačenky české. Mnozí houbaři jsou přesvědčení, že kačenky české by se díky velmi mírné zimě mohly objevit už na konci února. Zkušený mykolog Vladimír Antonín zdůraznil, že zima sice byla mírná, ale byla také hodně suchá.

"Zima byla mírná, to by mohla být výhoda, ale také musím říct, že je poměrně velké sucho. Chybí sníh a tím pádem chybí i voda. Já mám obavu, že jaro bude pro houbaře slabé. Já jsem z Brna a tady na jihu Moravy je to špatné. Obávám se, že podobné sucho bude ve vápencových oblastech. Český kras je ráj na kačenky české, tam ale bude sníh chybět. Moravský kras to samé, tady je deficit na vodu také obrovský. Muselo by pořádně zapršet, aby se dal čekat nějaký zázrak," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz zkušený mykolog, který nedočkavým houbařům poradil, ať si v první řadě vytipují oblasti, které jsou vlhké a kde se voda drží.

"Kdo zná místa, kde jsou podmáčené louky, případně někde kolem potoka, tak má šanci větší. Ale obecně to jaro podle mě dobré opravdu nebude," dodal pro ŽivotvČesku.cz mykolog, který říká, že kačenky české a další smržovité houby jsou skutečným pokladem v gastronomii.

Dříve bývala už od března hojně vyhledávaná také šťavnatka březnovka, která se sbírala také jako tržní houba. Lidově se jí říkalo uhelka či cikánka a díky lahodné až medové vůni našla v kuchyni široké využití. Podle Vladimíra Antonína je dnes na Červeném seznamu ohrožených druhů a bylo by ideální, aby ji houbaři nechali v lese.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.