Jak ovlivní uzavření restaurací gastronomii. Bude problém se zaměstnanci, říká Jan Punčochář

Populární šéfkuchař Jan Punčochář
Populární šéfkuchař Jan Punčochář
Foto: Archiv Jana Punčocháře

Až na některé výjimky, tedy majitelů restaurací, kteří otevřeli i přes zákaz, má většina provozovatelů zavřené podniky. A mnozí museli propouštět. Podle vyhlášeného šéfkuchaře Jana Punčocháře (41) tak do budoucna hrozí riziko, že lidé, kteří museli změnit obor, se možná do pohostinství už nevrátí, uvedl pro ŽivotvČesku.cz.

V současnosti podle průzkumu společnosti Up Česká republika chybí možnost vyrazit s rodinou nebo přáteli do restaurace 66 procentům Čechů. Provozovatelé neřeší problém jen, že nemohou otevřít své provozovny, ale i odliv lidí z gastronomie.

"Otázkou bude, až se rozvolní, kdo otevře a kdo neotevře. Netroufám si něco říkat, protože sám nevím, jaké dopady to bude mít. Co si ale myslím, že současná situace ovlivní spoustu restaurací v tom smyslu, že po první vlně, když jsme sháněli zaměstnance, tak lidé přešli k jinému zaměstnání, a to se děje i teď. Takže bude mnohem těžší, aby se lidé po rozvolnění vrátili zpět do gastronomie, protože řada z nich si našla jiné uplatnění," řekl pro ŽivotvČesku.cz respektovaný šéfkuchař Jan Punčochář.

Vláda jako součást opatření proti šíření koronaviru uzavřela restaurace už loni na jaře, ke stejnému kroku sáhla v polovině října. Zákaz od té doby s výjimkou krátkého období před Vánoci trvá dodnes. Restaurace mohou sice prodávat jídlo a nápoje z okénka, podle výzkumné společnosti Nielsen ale gastronomické odvětví v Česku každým dnem uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun.

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací, jak se to má dělat. Lidé...

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.