Nedémonizujme Ukrajince, ale… Expert promluvil o jednání, které může zničit ochotu Evropy dát na obnovu Ukrajiny stovky milionů eur

Mariupol je jedním z nejvíce válkou postižených ukrajinských měst.
Mariupol je jedním z nejvíce válkou postižených ukrajinských měst.
Foto: Profimedia
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 20. 6. 2022

Poválečná obnova Ukrajiny je jednou z priorit České republiky při předsednictví v Radě Evropské unie, které nastane v druhé polovině letošního roku. Na společné tiskové konferenci to minulý týden oznámili předseda vlády Petr Fiala (57) a ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (58). Podle Josefa Krause z Masarykovy univerzity v Brně je zřejmé, že země EU budou hlavním donátorem obnovy a půjde o stovky milionů eur. Zároveň ale pro ŽivotvČesku.cz varoval před situací, která může ochotu Evropy výrazně omezit.

Předsednictví Rady EU se Česko chopí v nelehkém období, které zároveň ovlivnilo témata, která bude nutné řešit. Zatímco na konci loňského roku mluvili politici z nově vzniklé vlády hlavně o vypořádání se s následky koronavirové krize, teď je jednou z hlavních priorit migrace, bezpečnost a obnova Ukrajiny.

"Ruská invaze na Ukrajinu otřásla mnoha našimi jistotami, oslabila a odhalila slabiny bezpečnostní architektury v Evropě, kterou budeme muset nově a hlavně aktivně uchopit, nikoli jenom jako pozorovatelé spoléhající na ostatní, a rozvíjet," řekl podle ČTK premiér Petr Fiala na tiskové konferenci. "Naše jedinečná historická zkušenost s ruskou okupací nás naučila, že umíme čelit těžkým momentům, vzájemně si pomáhat a postavit se za to, co je správné. Tohoto úkolu se po třech letech příprav zhostíme sebevědomě a zároveň s vědomím odpovědnosti za výsledek," dodal předseda vlády.

Podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka bude Česká republika v souvislosti s Ukrajinou také moderátorem debaty o větší flexibilitě využití peněz z evropského rozpočtu. A to nejen u již schválených programů, ale i u nových nástrojů pro zvládání uprchlické vlny v nejvíce zasažených zemích.

Dá se očekávat, že podobné to bude i u peněz určených na obnovu Ukrajiny, a to samozřejmě v kontextu toho, kdy válka skončí. "Je zcela jasné, že do postkonfliktní Ukrajiny bude potřeba nasypat ohromné množství peněz. To teď všichni vědí, Evropa je na to připravena a hlavní donátor v tomto budou země EU," uvedl pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní analytik Josef Kraus s tím, že bude hodně záležet na tom, jak to Ukrajinci sami pojmou a jak zodpovědně se k tomu postaví.

"V čem reálně nastane problém, je využívání těchto prostředků. Ukrajina se sice od Ruska liší, ale ne až tak dramaticky. Je to země, která je hodně postavená na korupčním základě, spousta se tam toho prostě rozkrade. V momentě, kdy tam začnou plout stovky milionů eur na poválečnou rekonstrukci, se to bude dít také. Nemá smysl démonizovat Ukrajince, stačí si ale jen představit, že se tohle stane v České republice," vysvětlil Josef Kraus pro ŽivotvČesku.cz.

Problém vznikne, až se takové zprávy začnou zveřejňovat, neboť evropský daňový poplatník z toho samozřejmě nebude nadšený. "Když těch skandálů bude příliš, tak postkonfliktní obnova může zkrachovat na tom, že ten evropský donátor přestane prostředky posílat. Potrvá roky, než se ta infrastruktura země obnoví," dodal pro ŽivotvČesku.cz.

Všechny pilíře předsednictví podle premiéra zahrnují také dlouhodobé strategické zájmy a priority České republiky a hodnoty, které Česko dlouhodobě zastává a na které je hrdé. "Spolu s našimi evropskými partnery budeme během šesti měsíců v čele Evropské unie usilovat o to, abychom byli společně silnější a abychom tuto naši sílu dokázali využít ve prospěch těch, kteří ji potřebují," dodal ministerský předseda.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.